Hlavní obsah

Zdraží hlavně pečivo a maso, očekává analytička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu již zdražila řadu komodit a následně i potravin v Česku a dalších zemích. Analytička Asociace pro mezinárodní otázky Michaela Kožmínová předvídá, že v příštích měsících porostou hlavně ceny pečiva a masa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„U pečiva se dá očekávat zásadní zdražení až o desítky procent, do kterého se promítnou rostoucí ceny obilovin, hnojiv i energií. Ceny všech těchto položek rostly už před válkou, ale jen od 24. února cena hnojiv stoupla o 28 procent a cena pšenice o 24 procent,“ uvedla včera Kožmínová.

Přitom výdaje za chléb, těstoviny a jiné potraviny z obilí tvoří podle posledních dostupných dat Eurostatu 17 procent výdajů evropských domácností za jídlo. „Konflikt na Ukrajině bude mít pravděpodobně dopad i na živočišnou výrobu v EU, vzhledem k tomu, že Ukrajina produkuje nejvíc kukuřice užívané pro krmení zvířat v Evropě,“ míní analytička.

Inflace v EU je přes šest procent, Česko má třetí nejvyšší

Ekonomika

Řešením podle ní není omezení vývozů například obilí z Česka, po čemž volají tuzemští pekaři, ani z EU. Tuzemské ani unijní úřady se k tomu ani nechystají.

„Pro minimalizaci šoků v rámci globální potravinové krize je naopak důležité zachovat otevřený mezinárodní obchod a funkční dodavatelské řetězce,“ dodala Kožmínová.

Potraviny zdraží kvůli vysokým cenám hnojiv o desítky procent, varuje analytik

Válka na Ukrajině

„Česko i EU jsou v produkci obilovin soběstačné, ani s vyššími cenami tu nehrozí nedostatek potravin. Je to jedna z výhod společné zemědělské politiky, bez které by navíc měli čeští zemědělci mnohem méně peněz,“ uvedla Helena Truchlá, analytička projektu České zájmy v EU.

Evropská komise vyčlenila na pomoc zemědělcům, kteří se kvůli válce potýkají s vyššími náklady na krmiva, hnojiva i paliva, v přepočtu 12,5 miliardy korun. ČR ze sumy dostane 270 milionů. Kromě toho mohou farmáři dočasně pěstovat plodiny i na půdě, která byla vyčleněna, aby ležela ladem.

Rusnok: Inflace sníží hospodářský růst Česka

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám