Hlavní obsah

Zdražení elektřiny chce stát domácnostem změkčit dvěma miliardami

Právo, Martin Procházka

Domácnostem sice od ledna elektřina zdraží, ale méně, než se čekalo. Stát totiž přispěje na podporu obnovitelných zdrojů, které platí v cenách elektřiny všechny domácnosti i firmy, částkou o dvě miliardy korun vyšší, než se dosud čekalo. Po jednání sněmovního hospodářského výboru s představiteli vlády to v pátek oznámili ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Růst českého hospodářství je enormně závislý na průmyslu. Podařilo se nám dohodnout, že příspěvek státu nebude příští rok 9,7 miliardy, ale o dvě miliardy více,“ uvedl Kuba.

Prioritou je zaměstnanost

Kalousek zdůraznil, že přes napjatou situaci kolem státního rozpočtu je třeba pomoci průmyslu zejména kvůli konkurenceschopnosti. „Situace v průmyslu a s ní spojená zaměstnanost jsou prioritou,“ uvedl ministr.

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun bez DPH při každé spotřebované megawatthodině.

„Kdybychom zůstali na těch 9,7 miliardy, tak by cena rostla až přes 600 korun. Tímto opatřením se pravděpodobně podaří udržet tuto částku pod 600 korunami za megawatthodinu, někde kolem 583 korun za megawatthodinu,“ řekl Kuba.

Několik set korun na domácnost

Domácnosti by tak na každé spotřebované kilowatthodině ušetřily několik desítek haléřů, pro lidi s vyšší spotřebou by roční úspora činila několik set korun ročně.

Konečné rozhodnutí o poplatku spotřebitelů za obnovitelné zdroje musí vynést Energetický regulační úřad. Jeho rozhodnutí však může přijít teprve poté, co vláda výši příspěvku 11,7 miliardy oficiálně schválí.

Zvýšení státní podpory pro obnovitelné zdroje je podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka klíčové pro zachování konkurenceschopnosti českého průmyslu, kterou vysoké ceny elektřiny ohrožují.

„Jde to plošně pro všechny firmy, veškeré podnikatele, zaměstnavatele a živnostníky,“ řekl.

Deficit ve státní kase to nezvýší

Kalousek řekl, že zvýšení státního příspěvku o dvě miliardy korun nebude mít vliv na deficit státního rozpočtu. Má připravené tři varianty, které by umožnily zvýšené výdaje na podporu obnovitelných zdrojů v rozpočtu kompenzovat.

Kuba s Kalouskem zároveň uvedli, že se v červnu chtějí znovu sejít se zástupci hospodářského výboru Sněmovny a Svazu průmyslu a dopravy, aby jednali o dalším postupu. „Dáme na stůl svá čísla a budeme diskutovat o tom, zda je potřeba ještě dále intervenovat, jak situaci řešit,“ řekl Kalousek.

Domácnosti mohou také ušetřit změnou dodavatele elektřiny. Porovnejte nabídky nejlevnější elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám