Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny by měly za rok vykázat zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud vyjdou předpoklady premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) a zástupců zdravotních pojišťoven, bude zdravotnictví z nejhoršího venku. Pojišťovny by měly v příštím roce vybrat na pojistném 173 miliard korun. Pokud se jejich výdaje podle dohody nezvýší, vyplatí 172 miliard. Jejich hospodaření by tak mělo skončit ziskem jedné miliardy.

Článek

Dluh zdravotního pojištění již překročil deset miliard korun a dále roste. Dohodnutá opatření mají v roce 2006 finanční situaci ustálit a nepříznivý trend zvrátit. Podle účastníků dohod se nejedná o reformu zdravotnictví. [celá zpráva]

Miliarda, jež by měla v příštím roce v systému zůstat navíc, by byla použita na snížení dluhu ve zdravotnictví.

Schodek mají snížit hlavně úspory na výdajích za léky. Měly by klesnout nebo růst pomaleji než dosud. Zdravotnická zařízení podle dohody dostanou v příštím roce jen o 2,2 procenta peněz víc než letos, tedy o 2,64 miliardy korun. Zvýšení částky by mělo pokrýt inflaci i růst mezd.

Pojišťovny neobnoví smlouvy všem lékařům

Výdaje na léky by pak měly být o dvě procenta nižší než letos. Pojišťovny by v příštím roce navíc měly uzavřít nebo obnovit smlouvu jen s těmi nemocnicemi, poliklinikami a lékaři, kteří splní nároky na kvalitu a v základní zdravotnické síti nebudou nadbyteční.

Pojišťovnám by se měl snížit počet závazků po lhůtě splatnosti. Zkrácení doby o deset dnů si vyžádá 2,36 miliardy korun. Pokud by ministerstvo zdravotnictví vydávalo vyhlášku o úhradách péče, nesměla by být v rozporu s nynější podepisovanou dohodou. Jak Paroubek, tak i pojišťovny se v dohodě shodly také na tom, že stát musí zvýšit platby za své pojištěnce, tedy důchodce, studenty či nezaměstnané.

Na špatné hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dlouhodobě upozorňoval mj. šéf České lékařské komory a kandidát na ministra zdravotnictví David Rath. V poslední době se však hrany jeho sporů s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou otupily.

Reklama

Výběr článků

Načítám