Hlavní obsah

Paroubek se dohodl s pojišťovnami na úsporách

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Premiér Jiří Paroubek se v úterý dohodl se zdravotními pojišťovnami na úsporách v příštím roce, které mají postupně snížit desetimiliardový dluh zdravotního pojištění. "Jsem spokojen. Dohoda je cenná. Znamená stabilizaci nebo dokonce pokles výdajů v některých položkách, ale respektuje mzdový nárůst," prohlásil premiér.

Článek

Se zdravotními pojišťovnami jednal čtyřikrát a v úterý ocenil jejich přístup k jednání. Označil ho za "aktivní a konstruktivní". Premiér dále řekl, že to hlavní, k čemu směřuje trend dohody je "dosáhnout zvratu tak, aby na konci příštího roku došlo ke snížení schodku."

Prezident České lékařské komory David Rath řekl, že "závazky po lhůtě splatnosti Všeobecné zdravotní pojišťovny mají poklesnout proti letošnímu roku." Znamená to, že pojišťovna by lékařům platila s menším zpožděním než dosud. Právě kvůli zpožďování plateb praktičtí lékaři začátkem října stávkovali a demonstrovali před ministerstvem zdravotnictví. Byl to i jeden z důvodů pádu bývalé ministryně Milady Emmerové.

Výdaje na léky neporostou tak rychle

Dohoda také stanovuje zpomalení tempa růstu výdajů na léky. Z dvanácti procent se má snížit tento růst na maximálně deset procent. Zároveň budou prověřeny i úvazky jednotlivých lékařů u pojišťovny tak, aby měl pouze jeden úvazek a ne jako doposud několik.

Stát také bude platit víc za své pojištěnce, tedy hlavně děti a důchodce, dohromady 5,5 miliónu osob. Dosud jeho podíl na vybraných penězích na zdravotní pojištění je 21 procent a měl by být o jedno procento vyšší. Tím do zdravotního pojištění přibude zhruba 1,7 miliardy korun.

Část zařízení zanikne

Budou stanovena kritéria kvality pro zdravotnická zařízení. Ta, která na ně nedosáhnou, nedostanou smlouvu se zdravotní pojišťovnou a bude to znamenat prakticky jejich zánik. Nesmí se tím ale snížit dostupnost zdravotní péče.

O seznamu lékařských výkonů bude jednat rozšířená tripartita. Právě tento seznam je pro lékaře nezbytný. V novém se navrhuje zvýšit cenu hodinové práce lékaře ze 130 na zhruba 450 korun. Proto se o tom ještě bude jednat. Premiér očekává, že seznam bude uzavřen do měsíce.

Také pojišťovny byly s jednáním u premiéra spokojeny. Richard Schwarz, předseda správní rady VZP jednání shrnul slovy: "Jsme víceméně spokojeni. Všichni se musíme učit kompromisu. Dohoda nám nastavuje parametry pro příští rok."

Reklama

Výběr článků

Načítám