Hlavní obsah

Zbrojovka Vsetín získala na Slovensku lesy za miliardu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko odevzdá Zbrojovce Vsetín lesy na západě země v hodnotě zhruba jedné miliardy slovenských korun. Obě strany podepsaly v úterý tzv. delimitační protokol, který majetek převádí, a ukončily tak mnohaleté spory o 2500 hektarů lesa.

Foto: Promo Divadlo Scéna Zlín
Článek

Vsetínská zbrojovka spravovala lesy na Slovensku od roku 1958, po rozdělení federace byla ochotná nechat je Slovensku za 700 miliónů korun, Slovensko s tím ale nesouhlasilo. Věc tak řešily soudy.

Podle slovenského listu Pravda to byly právě ony, kdo řízení prodloužil na tolik let. Třemi rozhodnutími zbrojovce nejprve lesy vzaly a zdůvodnily to tím, že poté co se ze státního podniku přeměnila na akciovou společnost, ztratila na lesy nárok. Pak ale rozhodly opačně a majetek vsetínské firmě vrátily.

Ještě rozhodnou české soudy

Verdikt ve prospěch firmy z České republiky posvětil v roce 2003 také Ústavní soud SR. Případ ale navzdory tomuto rozhodnutí není ještě uzavřen. Krajský soud v Ostravě ještě rozhodne, zda lesy zařadí do majetku zbrojovky, jejíž část je od roku 1998 v konkurzu.

"Pozemek leží na území slovenských obcí Lysej pod Makytou, Červeného Kameňa, Lednice a Zubáka," řekl Pravdě Milan Beláček ze slovenského ministerstva zemědělství. Obce leží západně od města Považská Bystrica.

Zbrojovka dnešním předáním lesů do svého majetku i správy získá nejenom území, na němž se roční těžba dřeva pohybovala na úrovni 20 tisíc krychlových metrů v hodnotě zhruba 30 miliónů slovenských korun, ale i atraktivní myslivecký revír Zápechová.

Omezená těžba

Zbrojovka majetek sice fakticky získala, ale nesmí s nim nijak nakládat. Lesy jsou na území, na něž se vztahuje opatření, že po větrné kalamitě se na tomto území nesmí těžit žádné dřevo s výjimkou tzv. kalamitní těžby, tedy těžby poškozených a spadlých stromů. Zbrojovka tak nemůže les vytěžit a dřevo prodat.

Zbrojovka Vsetín

 Byla založena v roce 1937.

Akciová společnost vznikla koncem roku 1990 a byla privatizována v rámci obou kol kupónové privatizace.

Na společnost byl vyhlášen v dubnu 1998 konkurz. Ten se týká pouze bývalé mateřské společnosti celého holdingu. Netýká se zbrojní výroby ve Vsetíně.

Podle deníku Pravda však může být výsledek kauzy tzv. Vsetínských lesů precedentem z hlediska privatizace státních lesů. Podle slovenských zákonů totiž půdní fond nelze privatizovat. "Definitivní výklad kauzy slovenskou justicí ale znamená, že předmětem privatizace může být lesní majetek státu, který je na území Slovenska," doplnil Beláček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám