Hlavní obsah

Závod Žďasu financovaný Čínou se zpozdí

Právo, Jakub Svoboda

Výstavba nového závodu ve Žďáru nad Sázavou za zhruba osm miliard korun, o které loni v říjnu informovali mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a prezidentův kancléř Vratislav Mynář, se zpozdí. Právu to řekl generální ředitel strojírenské a metalurgické společnosti Žďas ve Žďáru nad Sázavou Pavel Cesnek.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Má jít o společný závod Žďasu a čínské společnosti CITIC Dicastal, která je předním světovým výrobcem hliníkových automobilových součástek. Skupina CITIC Europe Holdings Žďas vlastní.

Podle Ovčáčka má projekt vytvořit 500 pracovních míst. Mynář už dříve prohlásil, že jde o investici dojednanou na základě Zemanovy dohody s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem při loňské návštěvě Číny, podle kancléře se má stavět v areálu Žďasu.

„Předpokládáme, že dojde k realizaci tohoto projektu. Bohužel z důvodu covidu-19 a s ním spojených opatření nejen v ČR, ale i ve světě, se posune termín plánované realizace. V této chvíli by bylo předčasné uvádět konkrétní datum, kdy začne nový závod vyrábět,“ uvedl Cesnek. Jak dodal, všechny přípravné práce, jako například územní a stavební řízení spojené s EIA, jsou v běhu.

Slováci už vlastní v ČR víc firem než Rusové

Evropa

Některé zakázky Žďasu, který zaměstnává zhruba 2000 lidí, byly podle Cesneka kvůli pandemii koronaviru zrušené. „Trhy v našich cílových oblastech, zejména v automobilovém odvětví, se na čas zcela zastavily a je pravdou, že někteří zákazníci pozastavili své projekty a investice a odstoupili od smluv. Snížení poptávky rozhodně pociťujeme, naštěstí máme ale nasmlouvanou řadu velkých a dlouhodobých projektů,“ řekl.

Podniku se podle jeho ředitele daří získávat nové zakázky především v metalurgické výrobě, kde je v běhu řada velkých projektů na dodávky odlitků pro zahraniční zákazníky. „Čínský vlastník nám pomáhá v rozvoji obchodu, spolupracujeme v rámci distribuční sítě,“ doplnil.

Investovat lze i do automobilů, cena veteránů v čase roste

Finance

Antivirus podnik skoro nevyužil

Koncem března Žďas uzavřel kontrakt s ruským kombinátem OEMK na dodávku odhrotovacích linek pro válcovnu tyčí v hodnotě téměř dvou milionů eur, expedice zařízení k zákazníkovi je plánována na počátek příštího roku.

Žďas propouštěl, kolik lidí muselo odejít, však Cesnek neuvedl. „Naší snahou od počátku bylo vyhnout se hromadnému propouštění a v maximální míře zachovat pracovní místa. Pouze u některých pracovních pozic, které nejsou momentálně vzhledem k okolnostem nezbytné, se domlouváme se zaměstnanci individuálně na přechodu na jinou práci, případně na ukončení pracovního poměru,“ uvedl Cesnek s tím, že výrobu podnik dosud nijak zásadně neomezoval.

Antivirus se nejpozději v říjnu promění na kurzarbeit, řekl Havlíček

Ekonomika

Cesnek tvrdí, že státní kurzarbeitové programy Antivirus jsou pro Žďas v praxi téměř nepoužitelné. „A to s ohledem na průkaznost ‚omezení poptávky v důsledku koronaviru‘ a nutnost prokazovat důvod u každého jednotlivého zaměstnance. Máme problém s prokázáním propadu výkonnosti, protože doba obrátky výroby se u nás pohybuje od pěti do 18 měsíců. Antivirus jsme využili řádově pouze u jednotek lidí a jeho přínos pro nás byl významně marginální,“ prohlásil Cesnek.

Nezaměstnanost v červnu stoupla na 3,7 procenta

Ekonomika

„Hospodářský výsledek firmy za rok 2019 po zdanění činil 39,4 milionu Kč, pokud nezohledníme negativní vliv fúze s dceřinou společností TS Plzeň, k níž v roce 2019 došlo. Za rok 2020 očekáváme pokles výsledku hospodaření, částku je ale nyní obtížné predikovat,“ dodal šéf Žďasu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám