Hlavní obsah

Zavedení sektorové daně na energofirmy: Fiala kličkuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetické firmy by měly přispět na pomoc těm, kteří jsou zasaženi vysokými cenami energií, prohlásil v úterý před odletem na madridský summit NATO premiér Petr Fiala.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Fiala

Článek

Jak to zařídit, ale neví. Uvalení sektorové daně na energetické firmy, které nyní díky vysokým cenám energií generují zcela mimořádné zisky, se jeho ODS tvrdošíjně brání, a jak v úterý řekl, „sektorovou daň nepovažuji za dobrou cestu“.

Sektorovou daň nepovažuji za dobrou cestu
Petr Fiala, premiér

Nicméně připustil, že by se o sektorové dani mohlo diskutovat. „Je opravdu namístě přemýšlet nad tím, jakou formu vybrat, aby se tu mohla zvolit solidarita těch, kteří tyto zisky mají, vůči těm, kteří jsou těmito událostmi těžce zasaženi a mohou se dostat do existenčních problémů,“ řekl premiér. „A v tomto rámci tuto diskusi v naší vládní koalici dále povedeme,“ dodal.

Plán na případnou transformaci ČEZ se představí příští rok

Ekonomika

Sektorovou daň po vzoru Velké Británie či Španělska a dalších zemí by rádi zavedli Piráti.

Lidovci a Piráti cílí i na banky

„Jde o mimořádný solidární příspěvek ze zisku energetických firem. O dočasné opatření, jak ulevit domácnostem bez prohlubování zadlužování státu, což by nám zadělávalo na problémy v budoucnu,“ řekl v úterý Právu šéf pirátů, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Energetické firmy podle Bartoše teď mají neočekávané příjmy v návaznosti na prudké zdražování energií. „Jde to z kapes domácností a je v krizi správné domácnostem část financí vrátit,“ doplnil.

Lidovci už navrhli zvážit také uvalení sektorové daně na banky.

Speciální daň pro energetické firmy? Koalice to probere

Ekonomika

„O tomto tématu jsme zatím nejednali, v předchozích letech jsme nicméně tuto myšlenku jako piráti podporovali, záleží ovšem na konkrétním nastavení. Podpořil to také předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl,“ upozornil Bartoš.

Jurečka: Jde o válečnou daň

Piráti a hnutí STAN by měli návrh na zavedení speciální daně pro energetické firmy, které vyrábějí elektřinu z uhlí a jádra, předložit na příštím jednání koaliční rady.

TOP 09 a lidovci se chtějí bavit zejména o konkrétní podobě daně. Speciální daň z příjmů by byla podle pirátů ve výši 25 procent.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v úterý uvedl, že chce, aby ministerstvo financí předložilo analýzu, kterým odvětvím se aktuálně daří.

Jde to z kapes domácností a je v krizi správné domácnostem část financí vrátit
Ivan Bartoš

Pak lze podle něj uvažovat o sektorové dani. Byl by ovšem rád, pokud by byla zavedena na omezenou dobu.

Na podzim musíme znovu zdražit, popřeli teplárníci Síkelova slova

Ekonomika

„Jsme si vědomi toho, že s příchodem války na Ukrajině nejsme schopni zvládnout konsolidaci veřejných rozpočtů jen u výdajové stránky,“ připustil Jurečka. „Bavíme se, kde najít dodatečné příjmy. Můžeme to nazývat pojmem sektorová nebo válečná daň,“ doplnil.

Teplárny varují, že v případě uvalení sektorové daně i na ně to ohrozí jejich plánované investice.

„Teplárenství nyní čelí řadě výzev počínaje energetickou krizí, kdy se intenzivně snaží minimalizovat dopady na zákazníky, až po tlak na dekarbonizaci a snižování emisí a z toho vyplývající masivní investice, které bude potřeba do roku 2030 realizovat,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, bývalý předseda občanských demokratů a premiér Mirek Topolánek.

„To poslední, co teplárenství v této kritické chvíli potřebuje, je ještě rozkolísání daňové legislativy, které by ohrozilo připravované investice i ekonomickou stabilitu výrobců tepla,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám