Hlavní obsah

Zasypání Dolu Paskov a odpis miliónů tun uhlí musí odsouhlasit stát

Právo, Pavel Karban

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude mít rozhodující slovo v případě, že společnost OKD bude chtít černouhelný Důl Paskov zasypat. Uhlí je totiž nerostným bohatstvím ČR a právě MPO po projednání s Českým báňským úřadem může jako jediné ložisko ze státních zásob odepsat.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

V Dole Paskov se nachází ještě zhruba 23 miliónů tun vytěžitelného uhlí.

„Těžební společnost musí při záměru ukončit těžební činnost na ložisku v prvé řadě iniciovat na MPO odpis zbytkových bilančních zásob nerostné suroviny na ložisku,“ sdělil Filip Matys z odboru komunikace a marketingu MPO.

Povolení EIA do roku 2020

Uhelné ložisko bude buď překlasifikováno do zásob nebilančních, které jsou momentálně nevyužitelné z technických nebo ekonomických důvodů, nebo bude definitivně odepsáno.

„O odpisu zásob v případě Dolu Paskov rozhoduje MPO po projednání s Českým báňským úřadem,“ potvrdil.

Podle Matyse musí firma získat pro případnou likvidaci důlních děl a lomů souhlas Státní báňské správy. „K tomu je nezbytné, aby organizace zpracovala a dala ke schválení dokumentaci související s ukončením hornické činnosti. Jedná se zejména o technickou dokumentaci řešící jak útlum těžby, technickou likvidaci dolu a povrchu, sanaci a rekultivaci území postiženého těžbou včetně důlních škod, tak sociálně-zdravotní problematiku zaměstnanců dotčených útlumem těžby,“ popsal zástupce ministerstva a dodal, že OKD zatím žádnou žádost na odpis uhlí ministerstvu ani úřadům nepředložily.

O konzervaci se nikdy neuvažovalo

Důl Paskov má povolení EIA, což je posouzení dopadů záměrů těžby na životní prostředí, platné do roku 2020. „Povolení těžby vydává Obvodní báňský úřad, v případě OKD rozhodnutím o povolení hornické činnosti pro každý porub, který je naplánován k těžbě. Důl Paskov má pro rok 2014 všechny poruby povoleny,“ řekl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Podle něj společnost nikdy neuvažovala o konzervaci dolu, ale o jeho útlumu a likvidaci, tzn. zasypání. To vše by přišlo na 1,2 miliardy korun. Zopakoval, že v případě, že veškeré náklady ponese OKD, skončí těžba v dole na konci roku 2014.

„Poté bude následovat technická likvidace dolu, která mimo jiné spočívá ve zpracování technické dokumentace, zpracování a schválení dokumentace související s ukončením hornické činnosti, ekologickým vyklizením podzemí, likvidací hlavních důlních děl, likvidací nevyužitelných povrchových objektů a vypořádáním zbývajících objektů a pozemků,“ popsal Síbrt.

S možností, že by MPO nesouhlasilo s odpisem uhlí na Dole Paskov, OKD nepočítá. „Společnost OKD připraví a předloží veškerou dokumentaci potřebnou k realizaci jejího záměru na útlum Dolu Paskov v souladu s veškerou českou legislativou. Proto nevidí žádný právní důvod pro negativní postoj příslušných orgánů,“ nastínil mluvčí Síbrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Bakala žádá Zemana o schůzku kvůli OKD

Poradci prezidenta Miloše Zemana se na sobotní schůzce na zámku v Lánech dohodli, že stát bude při jednáních s majiteli dolu Paskov usilovat o zachování těžby...

Výběr článků

Načítám