Hlavní obsah

Zastropování nájmů v Berlíně je protiústavní

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Německý Spolkový ústavní soud v Karlsruhe rozhodl, že zmrazení a zastropování nájmů na pět let v Berlíně je protiústavní. Ve čtvrtek o tom informoval server listu Die Welt. Berlín reguloval nájmy více než rok. Soudci v rozsudku argumentovali, že spolkové země nemají pravomoc nájemné regulovat. Tato pravomoc náleží výhradně Spolkovému sněmu (Bundestagu).

Foto: Profimedia.cz

Berlín

Článek

Regulace se týká zhruba jednoho a půl milionů bytů, které byly postaveny před rokem 2014. Opatření prosadila berlínská vládnoucí koalice sociálních demokratů (SPD), zelených a postkomunistické Levice.

Stížnost podali poslanci Spolkového sněmu za liberální FDP a křesťansko demokratickou CDU/CSU.

Podle opatření musí vlastníci dotčených bytů nechat nájem na dnešní úrovni, následně budou mít dovoleno vyrovnat vliv inflace zvýšením o 1,3 procenta ročně.

Kromě toho městská vláda stanovila horní hranici, přes kterou pronajímatel nesmí jít. Tato hranice se liší podle stáří a vybavení daného bytu. V případě, že dnešní nájem překračuje stanovenou hranici, musí ho pronajímatel snížit.

Zastropování nájmů v Berlíně na pět let schválil tamní senát

Ekonomika

Nejnižší hranice u nejméně atraktivních bytů činí 3,92 eura (100 korun) na metr čtvereční bez poplatků. Jedná se o nejstarší byty, které nemají koupelnu a ústřední topení.

U nejnovějších bytů z let 2003 až 2013 činí maximální hranice 9,80 eura (250 korun) za metr čtvereční.

Nedávná studie Institutu ifo ukázala, že dopady regulace byly problematické. Pro stávající nájemníky v regulovaných bytech sice znamenala snížení nájmů, ale tratili na tom všichni ostatní. Došlo k nárůstu nájmů v neregulovaných bytech a také se snížila nabídka regulovaných bytů k pronájmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Berlín zmrazí nájemné, tvrdý plán zmírní

Plán na zmrazení cen pronájmů v německém hlavním městě Berlíně nabývá jasnějších obrysů, píše server týdeníku Focus. Koalice na berlínské radnici (SPD, Levice...

Výběr článků

Načítám