Hlavní obsah

Zapomeňte na Evropu, krize se prohlubuje v Číně, varují analytici

Novinky, pst

Pokles čínské průmyslové produkce pokračoval v červnu podle ve čtvrtek zveřejněných údajů k sedmiměsíčnímu minimu. Hospodářské problémy v Evropě a USA se podle komentátorů přenášejí do Číny, která se tak může stát motorem prohloubení krize. Očekávají proto výraznější pobídku čínské vlády k oživení trhů.

Foto: Aly Song/Files, Reuters

V důsledku potíží v eurozóně zpomalila i čínská ekonomika.

Článek

Banka HSBC upozorňuje, že pokles objednávek pro čínské podniky klesá nejrychleji od května 2009. Index PMI poklesl údajně z květnové hodnoty 48,4 na 48,1. Nejníže byl v roce 2008 na hodnotě 40,9. Deník Chicago Tribune komentuje vývoj titulkem "Evropa se potápí, Čína má potíže".

"Vnější vlivy zůstávají silné, a tak export pravděpodobně v příštích měsících zpomalí,“ komentoval vývoj hlavní ekonom HSBC v Číně. Zpomalení výroby podle něj zvýší tlak na čínský trh práce a bude tlačit Peking k přijetí opatření, která by tlumila zpomalení růstu. "Očekáváme výraznější pobídky," uvedl Chun-pin Čchü.

Také ekonomové Capital Economics věří ve vyšší pravděpodobnost zásahu vlády. "Ceny, zdá se, padají rychle, otevírá se tak prostor pro uvolnění politiky,“ napsali Mark Williams a Qinwei Wang, ekonomové Capital Economics.

Čínská centrální banka na počátku měsíce zatím snížila úrokové sazby - poprvé od roku 2008. Nicméně ekonomičtí analytici volali po výraznějším uvolnění. Nízké úrokové sazby zvyšují dostupnost peněz v ekonomice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám