Hlavní obsah

Zaměstnanci: nový šéf ČSA by měl vzejít z výběrového řízení

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O případné změně na postu prezidenta Českých aerolinií (ČSA) by se nemělo rozhodnout bez vypsání řádného výběrového řízení. Právu to řekl zástupce zaměstnanců v dozorčí radě ČSA Dušan Horák. Reagoval tak na informace, že novým šéfem aerolinek má být exministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vladan Jílek

Cimbálová muzika Pramínky ve francouzském Trappes

Článek

"Proti panu Tvrdíkovi nemám vůbec nic, ale jde o princip," zdůraznil Horák. Že má právě Tvrdík vyměnit nynějšího prezidenta ČSA Miroslava Kůlu, potvrdilo už dříve Právu ministerstvo dopravy (MD). "Celá záležitost je ze strany MD chápána jako rozhodnutí hlavních akcionářů ČSA, jimiž jsou Fond národního majetku a Česká konsolidační agentura (ČKA). Ministr Milan Šimonovský nemůže a ani nebude do celé záležitosti zasahovat," sdělila tisková mluvčí MD Ludmila Roubcová.

Jak ale připomněl Horák, České aerolinie jsou sice akciovou společností, avšak devadesát procent akcií v nich drží prostřednictvím Fondu národního majetku a ČKA stát. "Kdyby šlo o soukromou leteckou společnost, například Fischer Air, pak by rozhodnutí o jejím šéfovi bylo výsadní věcí majitele. ČSA jsou ovšem v jiné situaci. Prezident by měl proto vzejít ze soutěže, aby adept v konkurenci obhájil, že je tuto funkci schopen kvalifikovaně vykonávat," je přesvědčen Horák.

Změna až v září

Ve středu odpoledne zasedala dozorčí rada Českých aerolinií. Personální otázky na programu neměla. Podle informací ČTK se však dozorčí rada sejde mimořádně 2. září a bude řešit složení představenstva v návaznosti na již schválený přechod firmy na německý model řízení, který posiluje pravomoci rady. Při té příležitosti lze očekávat výměnu také na místě předsedy představenstva a prezidenta ČSA, jímž je nyní Kůla.

Kromě představitelů ČKA, Fondu národního majetku, ministerstev dopravy a financí zasedají ve dvanáctičlenné dozorčí radě i čtyři zástupci zaměstnanců. Ti zřejmě nebudou případným personálním změnám bránit. Řadu měsíců totiž v této letecké společnosti panuje neklid kvůli vleklým sporům vedení s profesními organizacemi pilotů i dalších zaměstnanců.

Přes zmíněný neklid se Českým aeroliniím podařilo za letošních prvních šest měsíců přepravit 1,534 miliónu cestujících. Představuje to meziroční nárůst o 6,6 procenta.

Flotila se rozšiřuje

ČSA, které jsou členem světové letecké aliance SkyTeam, mají již 69 destinací ve 43 zemích. Letos se jejich počet rozrostl o skotský Edinburgh, irský Cork, estonský Tallin, arménský Jerevan a letiště Newark v New Yorku. Rozšiřuje se i flotila ČSA. Ve středu byl v Ruzyni slavnostně pokřtěn nový Airbus A310-325, který ponese jméno Zlín. ČSA si ho pořídily na operativní leasing prostřednictvím firmy GE Capital Aviation Services.

Letoun pojme 18 cestujících v business a 183 v turistické třídě. "Pořídili jsme si třetí airbus, abychom cestujícím mohli poskytnout zase o něco širší nabídku. Posílili jsme například lety do Kanady a v zimní sezóně zvýšíme počet letů do srílanského Kolomba na tři týdně," informoval ředitel vnějších vztahů ČSA Daniel Plovajko.

Flotilu ČSA nyní tvoří pětatřicet letadel. Zmíněné tři airbusy, třiadvacet boeingů B737 a devět turbovrtulových ATR. Průměrné stáří letadel ČSA je necelých sedm let a flotila tak patří k nejmladším ve světě.

Reklama

Související články

Tvrdík nepřímo potvrdil zájem o ČSA

Zájem o šéfování Českých aerolinií nepřímo potvrdil exministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Nabídky odpovídající prestižní pozici prezidenta ČSA v civilním sektoru...

Výběr článků

Načítám