Hlavní obsah

Zakladatel Guess opustí vedení firmy kvůli podezření z obtěžování

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluzakladatel americké módní značky Guess Paul Marciano opustí post šéfa představenstva firmy v důsledku obvinění ze sexuálního obtěžování. Firemní vyšetřování obvinění sice průkazně nepotvrdila, dospělo ale k závěru, že docházelo k „nevhodnému chování“. Informoval o tom server BBC.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Paul Marciano (uprostřed) odchází s čela představenstva Guess kvůli obvinění z nevhodného chování

Článek

Firma Guess a Marciano zaplatí pěti lidem odškodné v celkové výši 500 tisíc dolarů (11 miliónů korun). Jména odškodněných nejsou veřejná. Jako šéf představenstva Marciano skončí, jeho členem zůstane do ledna 2019. Ve firmě bude dál působit už jen na pozici kreativního ředitele.

Obvinění Marciana odstartovala v únoru americká modelka Kate Upton, v rozhovoru pro časopis Time jej obvinila ze sexuálního napadení. Manažer ji údajně proti její vůli líbal a osahával. Její slova potvrzoval fotograf, Marciano obvinění popřel.

Firma zahájila vyšetřování, vyslechla přes 40 lidí a zkoumala 1,5 miliónu stránek dokumentů, píše BBC.

„Vyšetřování zjistilo, že při některých příležitost Paul Marciano nevhodně komunikoval s modelkami a fotografy a stavěl se do situací, které dávaly prostor pro obvinění z nevhodného chování, což se také stalo,“ stojí v prohlášení firmy.

Obvinění z nevhodného chování stálo v poslední době místo řadu manažerů amerických firem či organizací. Určitou roli v tom sehrála i kampaň Mee Too, kterou odstartovala kauza filmového producenta Harvey Weinsteina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám