Hlavní obsah

Zájem turistů o Česko klesá, loni jich přijelo o 800 tisíc méně

Právo, bor

Českou republiku loni navštívilo 21,9 miliónu cizinců, což je o osm set tisíc méně než v roce 2007. Z tohoto počtu bylo 9,4 miliónu turistů, kteří alespoň jednou v ČR přenocovali, ostatní byli jednodenní návštěvníci a projíždějící.

Článek

Ve čtvrtek zveřejnilo tyto údaje ministerstvo pro místní rozvoj společně s agenturou STEM/MARK, která je pro něj nashromáždila.

K velkým změnám nedochází v pořadí zemí, odkud k nám návštěvníci a turisté přijíždějí. Vede Německo (39 %), za ním následují Polsko (14 %), Rakousko (11 %), Slovensko (10 %) a Velká Británie (7 %).

Počet turistů zůstává ve srovnání s rokem 2007 stejný (9,4 mil.), méně je jednodenních návštěvníků (pokles o 700 tisíc) a tranzitních cestujících (pokles o 100 tisíc).

Příliš se nezměnilo ani množství peněz, které u nás cizinci utratí. V případě turistů se denní útrata blíží v průměru ke 2,5 tis. Kč, jednodenní návštěvník utratí 2066 Kč a tranzitní cestující 1147 Kč.

Mírně poklesla průměrná délka ubytování (ze 4,36 na 4,10 dne). Nezměnila se struktura ubytovacích zařízení, která turisté využívají (hotely - 66 %, bezplatné ubytování u příbuzných a přátel - 25 % a zbytek tvoří kempy, penziony atd.).

Asi 90 procent návštěvníků je spokojeno

Agentura STEM/MARK uvádí ve svých rozborech jiná čísla než Český statistický úřad. Podle jejího představitele Jana Tučka je to dáno zejména tím, že šetření provádí mezi cizinci, kteří odjíždějí z ČR (na letišti v Praze a na dalších 18 hraničních přechodech). Tím se podle něho do celkových čísel dostanou i lidé, kteří nebyli registrováni v některém z hromadných ubytovacích zařízení.

Ministr Cyril Svoboda na tiskové konferenci řekl, že změny v příjezdovém turismu nejsou nijak dramatické a odpovídají situaci jinde v Evropě. Připomněl snížení DPH v ubytovacích a stravovacích službách z 19 na 9 %, což má přispět k oživení nejen zahraničního, ale také domácího turismu.

Podle jeho slov si cizinci po pobytu u nás nestěžují tolik na taxikáře a na problémy s bezpečností, nýbrž na nedostatečnou infrastrukturu, nekvalitní silnice a na jazykovou bariéru. Upozornil na výsledky průzkumu, podle nichž 90 % návštěvníků bylo v ČR spokojeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám