Hlavní obsah

Zájem o půjčky pro mladé je enormní, stát chce dát víc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) dorazilo do pátku 7725 žádostí o půjčku pro mladé. Vláda ji přitom schválila teprve před několika týdny. Mladé rodiny mohou dostat zvýhodněný úvěr až 300 tisíc korun. Fond už teď přemýšlí, že na půjčky bude muset uvolnit více peněz.

Foto: Jiří Šafránek

Čejky chocholaté a kulíci zlatí na Hradeckém rybníku v Tovačově.

Článek

Změnu by musel schválit buď sněmovní výbor pro veřejnou správu nebo celá Sněmovna.

Ačkoliv za rok 2004 mělo půjčku dostat asi 1300 žadatelů, fond jich schválil přes 1800. Celkem jim za loňský rok půjčí 554 miliónů korun místo plánovaných 400 miliónů.

"Ze současného počtu podaných žádostí bude z rozpočtové položky roku 2005 využito finančních prostředků na 5 860 případů," uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Skořepová.

Podle úřadu splní podmínky pro půjčku asi dvě třetiny podaných žádostí. Z dosud podaných žádostí tedy ministerstvo předpokládá, že jich vybere necelé čtyři tisíce a lidem vyplatí 1,17 miliardy korun. Fond má k dispozici na tento rok 1,5 miliardy korun, peníze tedy ještě nevyčerpal.

Výhody pro manžele a rodiče

Pokud si lidé vzpomenou, že žádost podají například v červnu, je možné, že bude převedena až do dalších let. Ministerstvo tvrdí, že je lépe, když lidé raději počkají a žádost pořádně vypracují, vyhnout se tak tomu, že jim ji fond vrátí.

Na půjčky má nárok člověk mladší 36 let. Buď musí být ženatý nebo vdaná, nebo se starat alespoň o jedno dítě. Peníze lze použít na pořízení bydlení, půjčka bude v maximální výši 300 tisíc korun, úročena bude dvěma procenty.

Paroubek: odečet úroků se nezruší, možná omezí

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek v pátek také zmírnil své čtvrteční výroky, že se počítá s tím, že by si lidé už nemohli od daňového základu odečítat úroky z hypoték.

V pátek už tvrdil, že je to jen jedna z možných změn v návrzích o snížení daně z příjmů. [celá zpráva]. Právě zrušení odpočtu by mělo nižší daně kompenzovat.

"Já si myslím, že výše 300 tisíc korun na odpočty je velmi štědrá," uvedl Paroubek. Právě 300 tisíc je maximální možná výše odpočtu ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila půjčky na byty pro mladé

Mladí lidé získali významnou pomoc při pořizování vlastního bydlení. Vláda ve středu schválila návrh ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka, že lidé do 36...

Výběr článků

Načítám