Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v září přebytkem

PRAHA

Obchodní bilance ČR skončila v září přebytkem 3,2 miliardy korun. Podnikům se dařilo vyvážet především stroje a dopravní prostředky. Obchod roste hlavně se zeměmi EU.

Foto: KŘESADLO HK Centrum pomoci lidem s PAS, z. ú.
Článek

Vývoz se meziročně zvýšil o 20,7 procenta a dovoz o 17,8 procenta. "Přebytek za září není v zahraničním obchodě neobvyklý. Zajímavé ovšem je rozšíření tohoto přebytku oproti loňskému měsíci o 2,7 miliardy korun, a to v situaci strmě rostoucí ceny ropy a reálného zvýšení jejího objemu dovozu," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Největší podíl na dobrém výsledku má obchod se zeměmi EU, je v přebytku 20,7 miliardy korun. Roste obchodování s Německem, Slovenskem i Velkou Británií. V porovnání s loňským zářím.

"Českým firmám se po vstupu země do EU rozšířil  vnitřní trh a podstatně se změnily podmínky obchodování. Padly celní bariéry, byly odstraněny překážky při překročení hranic a snížily se transakční náklady. To se pozitivně projevilo ve výsledcích zahraničního obchodu," uvedl v analýze Český statistický úřad (ČSÚ), který v pátek údaje zveřejnil. 

Mimoevropské trhy se ještě více zavřely

Naopak země mimo EU jsou ve schodku 17,5 miliardy korun. Firmám se stále nedaří prosadit své výrobky na japonském a čínském a americkém trhu. I přesto je ale schodek obchodní bilance za prvních devět měsíců o 21,3 miliardy lepší než loni. Dohromady dosahuje 14,8 miliardy korun.

Negativní vliv na zahraniční obchod měl dovoz minerálních paliv a ropy. "Nebýt téměř 90procentního růstu dovozu ropy a ropných produktů, dočkali bychom se ještě skvělejších výsledků v zahraničním obchodě¨," myslí si analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám