Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v lednu rekordním přebytkem

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu stoupl za leden na rekordních 29,6 miliardy korun, což je v porovnání s lednem 2011 o 11,7 miliardy více. Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tempo růstu vývozu nadále zůstává vyšší než růst dovozu. Vývoz v lednu meziročně vzrostl o 11 procent, dovoz v lednu stoupl oproti loňskému lednu o 6,3 procenta,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Nadále se daří vývozu strojů a dopravních prostředků, který meziročně vzrostl o 11 procent. Dolů táhl zahraniční obchod podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank zejména dovoz minerálních paliv.

Na trh Evropské unie se vývoz zvýšil o devět procent, ale roste i vývoz na další trhy – meziročně vzrostl vývoz do Ruska o více než 50 procent, do Číny o téměř 30 procent. Naopak dovoz z Číny je oproti loňskému lednu o 18,3 procenta nižší.

Foto: ČTK

Pro další vývoj bude podle Šimka zásadní další vývoj situace v eurozóně, jakožto klíčového obchodního partnera, přesto i letošní rok by měl skončit vysokým přebytkem obchodní bilance. Franče očekává v tomto roce přebytek obchodní bilance ve výši 195 miliard korun.

Záleží na Německu

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta byl měl být vysoký přebytek v obchodní bilanci samozřejmostí, avšak reálně hrozí, že celkový objem vývozu i dovozu bude v porovnání s předchozím rokem stagnovat.

„Hodně závisí i na formě německého hospodářství. Zatímco na přelomu roku chodila od západního souseda vesměs pozitivní data, tak v posledních týdnech jejich příliv ustal,“ připomněl Novák. S jistotou však lze podle něj prohlásit, že konkurenceschopnost domácí ekonomiky zůstává i nadále vysoká.

Reklama

Výběr článků

Načítám