Hlavní obsah

Zahraniční obchod překvapil nejvyšším přebytkem v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v březnu historicky nejvyšším přebytkem 37,5 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 14,5 miliardy Kč. Vývoz v březnu podle předběžných údajů meziročně stoupl o 6,9 procenta na 277,7 miliardy korun a dovoz o 1,4 procenta na 240 miliard Kč. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Tempo březnového růstu vývozu i dovozu bylo sice nejnižší od prosince 2009, obrat zahraničního obchodu tento měsíc ale dosáhl nejvyšší hodnoty v historii České republiky.

Pro ekonomy je číslo příjemným překvapením. "Hlavním vývozním artiklem zůstávají i nadále stroje a dopravní prostředky, především pak silniční vozidla. Naopak schodek se prohloubil u minerálních paliv a chemických výrobků, uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Výsledky jsou podle něj sice povzbudivé, ale další měsíce mohou přinést zklamání.  "Stále nepříznivá ekonomická situace v evropských zemích a nepříliš povzbudivá data chodící poslední dobou z německé ekonomiky budí oprávněně obavy," doplnil.

Jan Vejmělek z Komerční banky upozornil na slabý růst dovozu i vývozu. "Ukazuje se tedy, že za vysokým přebytkem našeho zahraničního obchodu nestojí ani

tak silná poptávka po našem zboží, jako spíše slabá domácí poptávka."

Dopravní prostředky jedou

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 8,4 procenta, což odpovídá nárůstu o 11,9 miliardy korun. Jejich dovoz stoupl o 1,2 procenta, tedy o 1,2 miliardy Kč. Vývoz a dovoz byl vyšší hlavně u silničních vozidel a strojů a zařízení k výrobě energie, naproti tomu klesl u telekomunikačních zařízení.

Největší deficit je v dovozu ropy a dalších minerálních paliv. Jejich dovoz stoupl o 13 procent, tedy tři miliardy Kč. Dovoz ropy byl v hodnotovém vyjádření vyšší o 21,4 procenta, v naturálním vyjádření klesl o 2,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám