Hlavní obsah

Zahraniční obchod ČR je v přebytku, přesto zklamal

Novinky, bož
Aktualizováno

Zahraniční obchod se v říjnu dostal do přebytku 7,2 miliardy korun. Meziročně jde o 7,8 miliardy lepší výsledek. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoz meziročně i meziměsíčně klesl. Dovoz meziměsíčně vzrostl, ale meziročně došlo k jeho snížení.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Kontejner China Ocean Shipping Company (COSCO) v Chile. Ilustrační snímek

Článek

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, ve kterém se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

„Obchodní bilance v říjnu zklamala očekávání analytiků, byť se meziročně zlepšila. V meziročním srovnání byla bilance příznivě ovlivněna především nižším dovozem ropy a plynu díky poklesu jejich ceny, nižším dovozem strojů, ostatních dopravních prostředků a základních kovů,” uvedl ekonom Jiří Pour z UniCredit Bank.

„Negativně se na bilanci podepsal především nižší vývoz počítačů a elektroniky, a také fakt, že v říjnu bylo meziročně o jeden pracovní den méně,” dodal Pour.

Klesá německá poptávka po českých produktech

Podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila nová data o vývoji průmyslu ukazují, jak se vyvíjejí vztahy mezi ekonomikami. „Německá ekonomika, která se již několik měsíců potýká s nevalným výkonem, přestává poptávat české průmyslové výrobky,” připomněl.

„Z velké části se zde jedná právě o stroje a zařízení, tedy zboží spojené s investiční aktivitou, která je negativně ovlivněna geopolitickým vývojem. Tento efekt byl očekáván již nějaký čas a dostavil se se zpožděním, daným horizontem objednávání v podnicích,” konstatoval Hradil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám