Hlavní obsah

Zahraniční investory lákají české dluhopisy, drží jich už téměř 40 procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl zahraničních držitelů českých státních dluhopisů v lednu stoupl na rekordních 38,7 procenta. Před rokem to bylo 23,7 procenta, vyplývá z údajů ministerstva financí. Zahraniční investoři podle ekonomů sázejí na posílení koruny po konci kurzového závazku ČNB.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Investoři sázejí při nákupu dluhopisů na posílení koruny po konci kurzového závazku.

Článek

Zahraniční investoři na konci ledna vlastnili téměř 540 miliard korunových státních dluhopisů z celkem vydaných za 1,39 biliónu.

„Tento růst souvisí s obrovským přílivem zahraničního kapitálu, ke kterému v lednu došlo. Zahraniční investoři sázejí na posílení koruny po konci kurzového závazku ČNB a státní dluhopisy jsou pro ně jedním z mála nástrojů, kam své peníze zaparkovat,” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Objem dluhopisů držených zahraničními investory od poloviny roku 2015, kdy začala ČNB pravidelně intervenovat k obraně kurzového závazku, vzrostl o 300 miliard korun. Podíl zahraničních držitelů by podle Dřímala mohl ještě dále růst, spekulace v rámci blížícího se kurzového závazku totiž pokračují.

Růst výnosů nebude pro stát velký problém

„Tento vývoj je v krátkodobém pohledu pro stát pozitivní, může totiž prodávat krátkodobé dluhopisy se záporným výnosem. V delším horizontu však velký podíl zahraničních dluhopisů představuje riziko. Po konci kurzového závazku přestanou být české dluhopisy pro zahraniční investory tak zajímavé a někteří se jich budou určitě zbavovat. To může vést k rychlejšímu nárůstu jejich výnosů,” dodal. Vyšší úrokové náklady ale podle něj pro stát nebudou znamenat žádnou katastrofu.

„Zahraniční investoři spekulující na posílení koruny po konci kurzového závazku drží zejména dluhopisy kratších splatností, které mají v tuto chvíli záporné výnosy. Po uzavření pozic budou výnosy růst,” souhlasí ekonom ING Jakub Seidler. „Neočekáváme však jejich skokový růst do výrazně kladných hodnot, jelikož o ně budou mít poté zájem domácí finanční instituce, pro které dluhopisy se záporným výnosem nebyly dostatečně atraktivní,” dodal.

Příznivou zprávou je podle analytiků paradoxně i nedávné zahrnutí českých dluhopisů do indexu rozvíjejících se trhů banky JPMorgan, protože tento krok by měl přilákat další zahraniční investory. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám