Hlavní obsah

Zahraniční dluh ČR loni klesl o 83 miliard

Zahraniční dluh České republiky ke konci loňska činil 4,301 bilionu korun, meziročně byl nižší o 83,2 miliardy korun. Představoval 76,1 procenta hrubého domácího produktu. Za samotné čtvrté čtvrtletí se zahraniční dluh snížil o 64,8 miliardy korun, hlavně díky poklesu zadluženosti vládního sektoru.

Foto: Novinky

ČNB otevírá své dveře veřejnosti jednou za tři roky.

Článek

Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Zahraniční dluh je sumou závazků se stanovenou lhůtou splatnosti.

Podíl vládního sektoru na celkovém zahraničním dluhu činil 17 procent. Bankovní sektor zaznamenal ve čtvrtém čtvrtletí růst zahraniční zadluženosti vlivem nákupů krátkodobých dluhopisů zahraničními investory a ke konci roku tvořil 40,5 procenta celkové zadluženosti. Zahraniční závazky ostatních sektorů zaujímaly 42,5 procenta z celkového dluhu.

Sekera v rozpočtu bude i příští rok přes 300 miliard, přiznala Schillerová

Ekonomika

Na soukromý sektor připadá ze zahraničního dluhu 74 procent. Zbývající část tvoří závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vládního sektoru, závazky soukromých subjektů garantované vládou a závazky subjektů s majoritní účastí státu.

„V časové struktuře zahraničního dluhu zaujímají závazky s původní splatností delší než jeden rok 43,6 procenta z celkových dluhových pasiv,” uvedla banka.

Z hlediska instrumentů jsou v zahraničním dluhu nejvíce rozšířené formy dluhového financování vklady a dluhopisy, v souhrnu představují 48,4 procenta zahraničního dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám