Hlavní obsah

Zahraniční dluh Česka činil ke konci června téměř 4,4 bilionu korun

Zahraniční dluh Česka klesl v letošním druhém čtvrtletí o 79,2 miliardy na 4,396 bilionu korun ke konci června. Meziročně byl ale o 37,3 miliardy korun vyšší. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 77,5 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které v pondělí zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Necelé tři čtvrtiny (72,8 procenta) zahraničního dluhu připadaly na soukromý sektor. Zbývající část tvořily závazky veřejného sektoru, do nichž se zahrnují závazky vládního sektoru i soukromých subjektů garantované vládou a dluhy firem s většinovou účastí státu.

Podíl vládních úřadů na celkovém zahraničním dluhu činil ke konci června 20 procent. „Vládní sektor vykázal růst stavu zahraniční zadluženosti v návaznosti na zvyšování objemu vládních dluhopisů v držbě nerezidentů,” uvedla banka.

Češi dluží bankám už 1,8 bilionu

Finance

Zadlužení bankovního sektoru zaujímalo ke konci června 38,8 procenta celkové zadluženosti. Ve druhém čtvrtletí kleslo, a to vlivem splácení krátkodobých závazků a snížení objemu bankovních dluhopisů v držbě zahraničních investorů.

U ostatních sektorů zahraniční zadlužení rovněž kleslo, nižší byly totiž přijaté obchodní úvěry. Zahraniční závazky ostatních sektorů zaujímají 41,2 procenta z celkového dluhu.

Ve struktuře zahraničního dluhu podle instrumentů jsou nejvíce rozšířené formy dluhového financování vklady a dluhopisy. V souhrnu tvoří 53,8 procenta zahraničního dluhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám