Hlavní obsah

Zachraňte vlast, apeluje řecký tisk před referendem

V Řecku den před zlomovým lidovým hlasováním o přijetí či odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů panuje napjatá atmosféra. Kampaň 24 hodin před konáním referenda podle zákona utichla, řecký tisk se však an poslední chvíli snaží občany burcovat a upozorňuje, že obyvatelstvo čeká nejdůlěžitější hlasování za posledních 40 let.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Nápisy ano (vlevo) a ne na autobusové zastávce v Aténách

Článek

Většina deníků voliče vyzvala, aby na svých lístcích zaškrtli možnost "ano", která je hlasem pro přijetí navrhovaných reforem. "Ano euru a Evropě. Občané drží budoucnost země ve svých rukou," napsal v titulku list politického středu To Vima, podle kterého existují pro Řecko jen dvě alternativy: "národní izolace, nebo evropský kurz".

Stejně to vidí i sobotní list To Proto Thema, který vyzývá, aby jeho čtenáři řekli "ano", a zachovali tak jednotnou měnu. "Odmítáme drachmu a chaos", doplnil konzervativní deník Eleftheros Typos.

Bulvární list RealNews vyšel s dramatickým titulkem "Zachraňte vlast!" a upozorňuje na to, že národ je v otázce vztahu k věřitelům rozdělený a že mu hrozí izolace. Dohoda s partnery v eurozóně je prý z toho důvodu nezbytně nutná.

Zaznívají i opačné hlasy

K odmítnutí podmínek věřitelů naopak vyzývá deník I Avgi spojený s vládnoucí stranou SYRIZA. Podle něj případné "ne" podmínkám věřitelů Řecko ve výsledku posílí. Premiér Alexis Tsipras pak uzavře novou výhodnější dohodu a zajistí přísun peněz "během dvou dní", je přesvědčen list.

Řekové sobotu zřejmě využijí hlavně na přesun do svých rodných měst a vesnic, kde jsou ve voličské evidenci. Jde o řecké specifikum, kdy se méně volí v místě současného pobytu. Úřady tentokrát voličům kvůli nepříznivé ekonomické situaci vyšly vstříc a zrušily na víkend výběr mýtného na dálnicích. Zejména Atény a druhé největší město Soluň se tak zřejmě hodně vylidní.

Průzkumy veřejného mínění dávaly v pátek jen drobný náskok stoupencům dohody s věřiteli, což po statistické stránce nedává jistotu ohledně výsledků referenda. Na pátečních demonstracích v Aténách byl o několik tisíc lidí silnější tábor odpůrců podmínek věřitelských institucí.

V Řecku jsou už šestým dnem uzavřené banky a lidé mají jen omezený přístup ke svým vkladům. Šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseliová informovala, že řecké banky mají hotovost jen do pondělního rána, další vývoj bude záviset na postupu Evropské centrální banky (ECB). Právě ta drží řecké banky při životě tím, že jim poskytuje nouzové financování v rámci programu ELA. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám