Hlavní obsah

Řecké banky mají hotovost pouze do pondělního rána

• Aktualizováno

Řecké banky mají hotovost jen do pondělního rána. Rezerva, kterou mají k dispozici, činí pouze miliardu eur (asi 27 miliard korun). Další vývoj bude podle šéfky řecké bankovní asociace Luky Katseliové záležet na postupu Evropské centrální banky (ECB). Banky v Řecku jsou od pondělí zavřené, ECB jim nezvýšila objem peněz na nouzové financování.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Budova řecké národní banky s nasprejovaným nápisem Ne

Článek

Řekové mohou po uzavření bank vybírat peníze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč). "Likvidita je zajištěna do pondělí, poté bude záviset na rozhodnutí ECB," řekla Katseliová. Řecké banky jsou nyní závislé na financování z nouzového programu ELA, o kterém hodlají vedoucí představitelé ECB znovu jednat až v pondělí.

Řecká vláda tvrdí, že se banky otevřou, jakmile se zemi podaří dohodnout se s mezinárodními věřiteli. Premiér Alexis Tsipras ve čtvrtek uvedl, že čeká uzavření dohody do 48 hodin od nedělního referenda o přijetí podmínek věřitelů.

Slova řecké vlády „naprosto falešná”

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v pátek ale označil slova řecké vlády o blízké dohodě za "naprosto falešná". Podle něj bude muset Řecko v každém případě činit obtížná rozpočtová opatření. "Každý politik, který tvrdí, že to v případě "ne" (v referendu) nebude nutné, dělá ze svých lidí hlupáky," prohlásil šéf euroskupiny.

Řecká vláda minulou neděli večer rozhodla, že všechny řecké banky zůstanou od 29. června do 6. července zavřeny. Ještě téhož dne odpoledne přitom tvrdila, že se banky zavřít nechystá.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír ve čtvrtek uvedl, že pokud Řekové v nadcházejícím referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli výměnou za další finanční pomoc, může se stát, že až se banky znovu otevřou, řeckou měnou již nebude euro. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Před nedělním referendem je Řecko rozdělené

Před klíčovým nedělním referendem v Řecku přibývá příznivců záchranného plánu, který navrhovali mezinárodní věřitelé. V nejnovějším průzkumu se tábor těch, kdo...

Výběr článků

Načítám