Hlavní obsah

Záchrana Řecka se komplikuje, MMF váhá s podporou

Novinky, Tomáš Volf

Mezinárodní měnový fond (MMF) se nemůže podílet na třetím záchranném programu pro Řecko, uvedla podle Financial Times výkonná rada fondu. Ta nejprve po Aténách žádá rychlejší zavádění reforem a po věřitelích, aby přistoupili na částečné oddlužení Řecka.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Závěr dvouhodinového středečního jednání rady MMF podle ekonomického listu naznačuje, že se fond o účasti na dalším záchranném programu pro Řecko bude rozhodovat celé měsíce, možná až do příštího roku.

Čtyřstránkové „přísně tajné“ usnesení vedení fondu, které FT získaly, uvádí, že se o účasti na záchranném fondu zatím nemohou rozhodnout. Učiní tak prý až ve „druhé fázi“, když se Řecko dohodne na „kompletních reformách“ a především, když věřitelé z eurozóny přistoupí na částečné oddlužení Řecka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Váhání MMF s účastí na programu by podle listu mohlo způsobit problémy například v Německu, kde by se schválením programu ve výši 86 miliard eur bez účasti fondu těžko souhlasil Spolkový sněm. Ten podobně jako parlament v Rakousku dal v polovině července vládě zelenou, aby jednala o podrobnostech záchranného programu, nikoli ale konečný souhlas.

Aténská akciová burza zůstala ve čtvrtek zavřená, provoz zřejmě neobnoví ani v pátek. Důvodem jsou technické potíže v řeckých bankách, oznámila mluvčí burzy. Akciový trh je v důsledku řecké dluhové krize zavřený už zhruba měsíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám