Hlavní obsah

Za úsporné žárovky se v Británii zbytečně utratily milióny liber

Právo, Michal Mocek

Původně měla každá britská rodina dostat za vládní peníze čtyři úsporné žárovky, aby se obyvatelstvo naučilo, jak šetřit energii. Teď se ale podle listu The Daily Telegraph ukazuje, že Britové jich dostali dvakrát tolik a že valnou část z nich vůbec nevyužijí. V praxi to znamená, že stovky milionů liber, to jest miliardy korun, byly vynaloženy zbytečně.

Foto: Profimedia.cz

Nesvítí tu někdo zbytečně? (Ilustrační foto)

Článek

Zdá se totiž, že energetické firmy využily akce k vyprázdnění skladů: skoupily a začaly rozeslat zastaralé fluorescenční žárovky, jejichž objímky se nehodí do běžných svítidel v britských domácnostech, a navíc už dříve vyvolávaly námitky nespokojených spotřebitelů.

Celkem úřady rozeslaly 200 milionů fluorescenčních žárovek. Průzkum ale ukázal, že pětina domácností je vůbec nezačala používat a další dvě třetiny rodin použily jen část z nich.

Znechucení obyvatel a ekologická hrozba

Výrobci úsporných svítidel se nyní obávají, že akce lidem jejich produkci jen zprotiví, zatímco ekologové varují před dopady na životní prostředí. Fluorescenční žárovky totiž obsahují jedovatou rtuť, a musí se proto likvidovat speciální procedurou. Pokud se ale odhodí neužitečná svítidla prostě do popelnic, rtuť z rozbitých svítidel unikne do životního prostředí.

Žárovky rozesílali prodejci elektřiny a plynu, za akcí však stála vláda se svými penězi - do vložila 3,5 miliardy liber. Podle jejích představ se měly úsporné žárovky, dražší, než ty obyčejné, posílat chudým rodinám, „zranitelným“ osobám a starým lidem.

Po důkladné kritice se nakonec vláda rozhodla, že akci s rozesíláním žárovek zastaví. Zároveň ale usoudila, že je třeba „spěchat pomalu“, a tak rozesílání úsporných svítidel skončí až za půl roku. Jinak by prý byly „nespravedlivě potrestány“ firmy, jež vládní program ještě plně nevyužily.

Reklama

Výběr článků

Načítám