Hlavní obsah

Za stočený tachometr odpovídá prodejce auta

– Praha
Novinky, pit

Podle odhadů až 42 procent aut prodávaných v tuzemských autobazarech má stočený tachometr. Jak připomíná časopis dTest, je v Česku legální nechat si přetočit tachometr, ovšem prodej aut s nepravdivou informací o počtu najetých kilometrů už legální není. Za stočený tachometr proto odpovídá prodejce, přestože mnohdy tvrdí, že on za správnost informace neručí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Autobazary při prodeji auta dávají do smluv podmínku, podle níž za rozdíl mezi skutečným počtem kilometrů a stavem uvedeným na tachometru prodejce neodpovídá. Takové ustanovení znamená pro kupujícího značnou nerovnováhu v právech, a je tedy podle občanského zákoníku neplatné,“ uvedl vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený.

Podle Zeleného se nabízí několik možností, jak situaci řešit. Dotyčný může odstoupit od smlouvy, pokud po zjištění skutečného stavu najetých kilometru nemá o auto zájem. Má-li vozidlo najeto o několik desítek tisíc kilometrů více, než uvádí tachometr, jedná se o rozpor s kupní smlouvou, který je opravou neodstranitelný. Další variantou je požadovat po prodávajícím slevu z kupní ceny.

„Vzhledem k tomu, že přetočení tachometru při prodeji ojetého automobilu lze kvalifikovat jako trestný čin podvodu nebo poškozování spotřebitele, lze se obrátit také na Státní zastupitelství nebo Policii ČR a podat trestní oznámení,“ doplnil Zelený.

Reklama

Výběr článků

Načítám