Hlavní obsah

Za propad tunelu Blanka dostal Metrostav pokutu milión korun

– Praha

Báňský úřad udělil firmě Metrostav za červencový propad pražského tunelu Blanka pokutu ve výši jeden milión korun. Informoval o tom výrobně-technický ředitel Metrostavu Ivan Hrdina. Podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka dostala firma pokutu za špatný technologický postup.

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek

"Bylo nám vyčítáno, že jsme postupovali rychleji, než povolují technologické postupy," řekl Polák. Pochybení se podle něj týkalo bourání podpěr. Dodal, že se Metrostav domnívá, že důvodů vedoucích k havárii bylo více.

Dušan Havel z Českého báňského úřadu sdělil, že rozhodnutí ještě nenabylo právní moci. Nechce se k němu proto ještě vyjadřovat.

Podle Hrdiny nyní bude možné znovu zahájit práce na ražbě posledních 150 metrů, které k dokončení tunelu zbývají. Polák dodal, že firma má povolenu ražbu v jižním tunelu. V pondělí chce předat báňskému úřadu poslední podklady se žádostí o ražbu v severní části, kde se tunel propadl.

Tunel Blanka se během stavby propadl už třikrát. Dvakrát vznikl kráter ve Stromovce, naposledy se půda propadla u ministerstva kultury v Praze 6. Případ vyšetřuje i policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám