Hlavní obsah

Za oslavu narozenin dítěte dají rodiče i tisíce

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravit dnes dětskou narozeninovou oslavu není žádná legrace. Tytam jsou doby, kdy stačil dort a stolní hry v teple domova. Dnes se rodiče předhánějí v uspořádaní té nejzábavnější party. Slaví se v herních centrech, na trampolínách i v muzeu. Za oslavu svých potomků zaplatí rodiče mnohdy i několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Syn byl na oslavě narozenin spolužáka v zábavním parku, dvě hodiny tam skákali na trampolínách. Samozřejmě teď chce podobnou oslavu také,“ říká Magda, jejíž syn bude zanedlouho slavit sedmé narozeniny. Původně plánovala jen domácí oslavu, teď uvažuje o podobné narozeninové akci. Ačkoli je jí jasné, že bude muset sáhnout hlouběji do kapsy.

V posledních letech roste zájem o dětské oslavy mimo domov, přesouvají se z velké části do herních center. Vedou laser game arény, kde se děti vyřádí při střílecích hrách, nebo krytá hřiště. „Zájem je velký. Loni jsme uspořádali téměř pět stovek oslav. Nejčastěji u nás mají oslavu děti od šesti do deseti let,“ řekl Právu vedoucí brněnského herního centra BRuNO family park Václav Izák.

Pro děti je tady k dispozici čtyřicet atrakcí, narozeninová místnost s výzdobou je podle výběru a občerstvení. Rodiče za takovou oslavu zaplatí od šestnácti set do zhruba tří tisíc korun.

Kromě zábavních center si rodiče pronajímají pro narozeninové oslavy svých dětí bazény nebo ledové plochy. Zajištění takového místa vyjde na několik tisíc korun. Ten, jehož potomek má narozeniny během letních měsíců, má výhodu. Oslava se v takovém případě přesouvá většinou ven a nezatíží tolik rodinný rozpočet.

Specializované firmy

Přesto dnes dostávají dětské oslavy úplně jiný směr než dřív. Někteří rodiče nechtějí jít s proudem, proto třeba sami plánují doma program pro děti. „V případě dcery a jejích kamarádek jsem zvolila výtvarnou dílničku. Synovi a jeho spolužákům jsem pak připravila hru s úkoly,“ vykládá mladá maminka Lenka.

Řada rodičů si na organizaci narozenin svého potomka neváhá najmout specializovanou firmu. „Zájem o zajištění oslavy na klíč stále roste. Dodáváme vše od dekorace po program. Nabízíme animátorky, které zabaví děti tancem, hudbou, hrami a soutěžemi,“ sdělila Právu Andrea Říhová ze společnosti Mojeparty.cz, jež navrhuje oslavy po celé ČR.

Podle Říhové firma nabízí rovněž kouzelníka, klauna nebo interaktivní divadélko. „Nejčastěji se chystají oslavy v případě děvčat v duchu princezen, u kluků vedou superhrdinové. Nesmí chybět ani malování na obličej či modelování balónkových zvířat,“ zdůrazňuje s tím, že cena takové party může začínat na čtyřech tisících korunách.

Vedle herních center je také možnost oslavit narozeniny trochu netradičně, třeba v muzeu. Národní muzeum (NM) nabízí hned několik programů. Například v pražském Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur čeká na děti cesta kolem světa v rámci dobrodružné hry. Originální tematickou narozeninovou oslavu nabízí také České muzeum hudby nebo Národopisné muzeum.

„Projekt narozeninových oslav jsme spustili v lednu 2016. V loňském roce jsme ve výše uvedených objektech zorganizovali již 120 narozeninových oslav,“ upřesňuje mluvčí NM Šárka Dočkalová. Netradiční narozeniny v prostorách muzea vyjdou na dva tisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám