Hlavní obsah

Z ruských textilních hraček se uvolňuje formaldehyd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek prostřednictvím hlavního hygienika Michaela Víta varovalo před textilními hračkami ruské firmy FOKS, které v ČR distribuuje společnost Grofit. Z krychle a vláčku se uvolňuje volný hydrolyzovatelný formaldehyd v množství, které čtyřiapůlkrát převyšuje povolenou normu. Za nebezepčný produkt ministerstvo označilo také kuchyňské náčiní Toro z Hong Kongu.

Článek

"Uvedené výrobky jsou určeny pro děti, které mohou být při hraní exponovány plynným formaldehydem, který se může z těchto výrobků uvolňovat těkáním a současně může vstupovat do dětského organismu orální cestou při vkládání výrobků do úst nebo při jejich olizování," sdělil hlavní hygienik Michael Vít.

Textilní krychle s obrázky koček a dětí a textilní vláček složený z mašinky a pěti vagónů spojených suchým zipem mají povrchovou úpravu, z níž se  hydrolyzovatelný formaldehyd uvolňuje v množství čtyřiapůlkrát větším než povoluje hygienický limit (30mg/kg).

Nebezpečná je i kuchyňská sada z Hong Kongu

Podle ministerstva je nebezpečná také sada kuchyňského náčiní Toro, kterou vyrábí hongkongská firma TEL HONG KONG a v ČR ji distribuuje společnost U. T. C. se sídlem v Komerční zóně v Průhonicích. Z polyamidového náčiní se podle hygienika uvolňují karcinogenní aromatické aminy, které se mohou dostat do připravované potravy.

.: Kuchyňské náčiní Toro

Dovozce je podle zákona povinen okamžitě stáhnout z trhu výrobky, které ministerstvo označilo za závadné. Zákazníci, kteří si je koupili, mají nárok na vrácení peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám