Hlavní obsah

Z pultů zmizí až polovina pracích prášků

Právo, Novinky, ČTK, Zdeňka La Sala, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České řeky by měly být čistší. Zbaví se fosfátů, které se do nich dostávají z některých pracích prášků. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek v pondělí podepsal novelu vyhlášky, podle níž výrobci nesmí od 1. října prodávat prášky, kde fosfáty tvoří víc než 0,5 procenta hmotnosti. Bezfosfátové prací přášky podraží.

Článek

"K 1. červenci ještě mohou být ve skladech, ale o tři měsíce později se už nebudou moci prodávat," upřesnila mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. "Fosfáty výrazně znečišťují naše řeky. Novela vyhlášky je cesta, jak snížit přísun fosforu do řek. Ten způsobuje růst takzvaného vodního květu, který všichni dobře známe třeba z brněnské přehrady či Máchova jezera," komentoval vyhlášku Ambrozek.  

K přísnějšímu omezení fosfátů obsažených v pracích prášcích přistoupila podle Ambrozka i řada okolních států, například Rakousko, Německo, Itálie a Francie.

Dalším zdrojem znečištění českých řek a přehrad jsou hnojiva nebo čisticí prostředky do myček na nádobí. "U hnojiv již v poslední době nastalo určité omezení, v případě tablet do myček zatím neexistuje alternativa, a proto je nelze zakázat," řekl Ambrozek.

Vodní květ obsahuje sinice, které mohou u některých lidí vyvolat podráždění nebo alergie. Fosfáty z pracích prášků se na znečištění řek a vodních nádrží podílejí z 12,5 procenta.  

Ekologové to vítají

Ekologové tento ministrův krok velice vítají. "Je to rozhodně jeden z nejdůležitějších kroků ke snížení znečištění našich řek, vodních nádrží a rybníků ," řekl  Právu Vojtěch Kotecký z pražské pobočky Hnutí Duha.  

Hlavním přínosem podle něj bude zdravější a příjemnější letní koupání. Rybníky, nádrže a řeky se budou postupně samy čistit a mělo by ubýt vodního květu. "Věřím, že tento krok mnoho lidí ocení," dodal.   Míra, s jakou se fosfátové prášky podílejí na znečišťování vod v jednotlivých lokalitách se podle něj liší.

"Příměstské vodní nádrže zamořují převážně odpadní vody z čističek, které vypouštějí také velký podíl fosfátů. V zemědělských oblastech znečišťují vody hlavně hnojiva z polí," upozornil Kotecký. S tím souhlasí i hlavní hygienik Prahy Václav Polanecký. "Takové opatření je správné a na místě, je to pozitivní trend," řekl Právu.

Prací přášky však zdraží

Jedním z výrobců prášků, které částečně obsahují fosfáty, je Setuza. "Budeme dodržovat legislativu," reagovala  pro Právo na novou vyhlášku mluvčí firmy Marie Lógrová. Setuza nyní podle ní vyrábí prášky se sníženým obsahem fosfátů, a to ve výši 5,5 procenta. Upozornila, že bezfosfátové prášky budou nejspíše zhruba o 10 až 15 procent dražší. "Pokud mají udržet současnou prací schopnost, je jejich výroba nákladnější," doplnila.

Anketa

Používáte bezfosfátové prací přášky?
Ano
77,5 %
Ne
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 542 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám