Hlavní obsah

Z břidlicového plynu v Polsku nebude nic, v odhadech posunuli desetinnou čárku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Vypuknutí obrovské senzace v negativním slova smyslu se obává bývalý polský premiér a senátor Wlodzimierz Cimoszewicz. Podle něj z gigantických zásob nekonvenčního, tzv. břidlicového plynu na polském území odhadovaných až na 5,3 biliónu metrů krychlových, zřejmě nebude nic. Se svými obavami se svěřil v rozhovoru pro varšavské Radio ZET.

Foto: Profimedia.cz

Těžební zařízení v americkém Texasu

Článek

Cimoszewicz se odvolal na odborný článek a vyjádření významného polského geologa Krzystofa Szmaleka v mezinárodním geologickém časopise, v němž informuje, že břidlicového plynu je v Polsku skutečně minimum. Studie amerického Úřadu pro energetické informace totiž svoje odhady o obrovských nekonvenčních zásobách plynu u našich severních sousedů postavila na chybných údajích.

„Je až hanba říct, že Američané připravili svoji analýzu z polské publikace týkající se zkušebních vrtů provedených před 20 až 30 lety. Co je však nejhorší, v polském údaji ze zkušebních vrtů byla omylem posunuta desetinná čárka, což desetkrát zvětšilo odhad plynu v porovnání se skutečností,“ sdělil Czimoszewicz.

Skandál a porážka nádavkem

„Pokud to bude pravda a ukáže se, že břidlicový plyn u nás takřka není, byl by to nejen obrovský skandál, ale taky naše velká porážka,“ lamentoval Czimoszewicz.

Polské úřady doposud udělily už sto koncesí na průzkum ložisek plynu z břidlice. Obdržely je i obří koncerny jako ExxonMobil nebo Chevron. Vláda neskrývala nadšení, že díky plynu z břidlice by se Polsko už v dohledné době mělo stát nezávislým na dovozu této strategické suroviny, a dokonce počítala s jejím vývozem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám