Hlavní obsah

Z 90 na 110 km/h, ministerstvo chce zvýšit rychlost na některých silnicích I. třídy

– Praha

Ministerstvo dopravy má v plánu zvýšit rychlost na několika stech kilometrů silnic I. třídy z 90 na 110 km/h. Mělo by jít o směrově oddělené úseky komunikací se čtyřmi pruhy a s mimoúrovňovými křižovatkami. Vyplývá to z materiálu Nové pojetí dálniční sítě, který by měla ve středu projednat vláda.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Silnice v Bílém Kostele na Liberecku, ilustrační foto

Článek

Ministerstvo už vybralo zhruba 24 úseků silnic první třídy, kde by zvýšení rychlosti přicházelo v úvahu. Jsou to například silnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, úsek Karlovy Vary – Ostrov, Liberec – Bílý Kostel, Ostrava – Šenov a Most – Bílina. V další fázi by se rychlost mohla zvýšit i na komunikacích se třemi či dvěma pruhy, které nemají křižovatky a odbočky.

Všechny úseky by nesly označení jako silnice pro motorová vozidla. Většina současných rychlostních silnic označených touto značkou by se pak po dílčích úpravách přeměnila na dálnice. Tím by se rozsah dálniční sítě zvýšil asi o 300 km. Nezbytné náklady na přeznačení vybraných rychlostních silnic na dálnice Ředitelství silnic a dálnic odhadlo na 3,5 miliónu korun.

Foto: Ministerstvo dopravy

Ministerstvo si od změny slibuje úsporu peněz na výstavbu, protože stavba rychlostních silnic s dálničními parametry se podle současného pojetí nejeví jako ekonomicky efektivní. Ministerstvo proto navrhuje zmírnit parametry pro budování rychlostních silnic, což si ale vyžádá snížení rychlosti na 110 km/h.

Rychlostní silnice v novém pojetí by víc kopírovaly terén, zabíraly méně prostoru, a tím se výrazně snížila jejich investiční náročnost. Plánované dálnice by pak bylo možné stavět v polovičním profilu nebo se třemi pruhy s možným rozšířením na plný profil v případě nárůstu intenzity dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám