Hlavní obsah

Vzdělání dítěte může stát rodiče milióny korun

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stovky českých dětí navštěvují elitní školy, na nichž roční poplatky dosahují až půl miliónu korun. Zapíší-li je tam rodiče od jeslí, výdaje na potomkovo vzdělání běžně přesáhne pět miliónů korun. Ochota Čechů investovat do těchto škol přesto stále roste.

Článek

Nejluxusnější školy sídlí v české metropoli a jejím okolí. Mezi absolutní špičku v poplatcích patří čtyři: International Shool of Prague (ISP) v Nebušicích, The British International School (BISP) v Praze 4 a 6, Francouzské lyceum (LFP) v Praze 5 a Open Gate v Babicích.

První žáky přijaly v druhé polovině 90. let. Rozrůstají se velmi rychle. Například BISP provozuje učebny hned na čtyřech místech metropole - v Kamýku, Modřanech, na Petřinách a Bubenči, navíc připravuje komplex v Kunraticích.

Vede anglická výuka

Školy kladou důraz především na výuku angličtiny. Výjimkou je LFP, kde vládne francouzština. Rodiče v nich mohou často využívat již mateřské školky, BISP nabízí rovněž celodenní jesle.

Klasický rok v jejich nabídce vyjde minimálně na sto tisíc korun. Nejlevnější jsou z tohoto pohledu jesle a mateřinky. Školní rok v mateřince na LFP stojí 108 800 Kč, ISP a BISP si shodně účtují kolem 300 tis. Kč. Čím je stupeň vzdělání vyšší, tím větší výdaje rodiče čekají. Rok na základní škole na LFP vyjde na 125 200 Kč, na ISP a BISP částka běžně přesáhne 400 tis. Kč. Pokračují-li žáci na střední škole, náklady stoupají ve srovnání se ZŠ v průměru ještě o třetinu.

Peníze se sčítají

Elitní žáci pocházejí z rodin cizích státních příslušníků i z movitých českých rodin. Instituce jim za závratné školné nabízejí důkladnou výuku cizích jazyků, kvalitní zázemí, atraktivní mimoškolní aktivity, často ubytování a v případě problémů s učivem pomůže dítěti speciální pedagog či asistent.

Když student využije kompletní nabídky provozovatele, částka na jeho vzdělání od jeslí k maturitě se bez problémů přehoupne přes pět miliónů korun. Další milióny přibudou za tzv. nadstandardní služby. BISP třeba umožní přistavení autobusu až před dům, kde žák bydlí, za což si naúčtuje čtyři tisíce měsíčně. Desetitisíce padnou i za zálohy na učebnice, zápisné studenta, poplatky za nejrůznější zkoušky atd.

Elitní školy vyučují zpravidla podle zahraničních vzorů a modelů, mj. místo v pololetích fungují v trimestrech. Velká část jejich dětí nemá českou národnost, na BISP docházejí žáci šedesáti národností, na LFP třiceti. Poměr mezi cizinci a našinci v jejich lavicích je ale rozdílný. V Open Gate studuje 100 procent Čechů, na LFP asi třetina, na BIPS a ISP ještě méně.

Babice za téměř půl miliónu

Roční poplatek na Open Gate v Babicích činí 470 tisíc korun. V ČR patří k nejvyšším. Zahrnují náklady na výuku žáka, ubytování, stravování, uniformy, výlety, exkurze, kurzy nebo zájezdy. Škola je tzv. kolejního typu. Děti v ní zůstávají celý týden, od neděle do pátku. Na víkendy mohou jezdit domů.

"Školní rok 2006/07 by mělo zahájit 126 studentů, teď máme ještě dvě volná místa," sdělil Právu zástupce ředitele Petr Chára. I přes luxusní zázemí je zařízení v porovnání s konkurencí výjimečné. Školné neplatí až 90 procent žáků. "Jde o děti z dětských domovů, z Klokánku, z pěstounských rodin, z rodin s matkou samoživitelkou a jinak sociálně znevýhodněných rodin," doplnil Chára. Účet za ně hradí Nadace Educa, dotovaná z peněz nejbohatšího muže v ČR Petra Kellnera, který stojí v čele finanční skupiny PPF.

Nejluxusnější české školy
školapočet žákůinternetové stránky
BISP523http://www.bisp.cz
ISPkapacita 750http://www.isp.cz/
LFPvíce než 540http://www.lfp.cz/
Open Gate126http://www.opengate.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám