Hlavní obsah

Vývoj české ekonomiky byl ve čtvrtletí druhý nejhorší v EU

Brusel

Vývoj české ekonomiky byl v prvním čtvrtletí letošního roku kvůli mezičtvrtletnímu propadu o jedno procento druhý nejhorší z 23 států Evropské unie, u nichž jsou data dostupná. Vyplývá to z dat evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu

Článek

Meziroční pokles české ekonomiky rovněž o jedno procento představuje sedmý nejhorší výsledek mezi 24 zahrnutými zeměmi Unie.

Data Eurostatu dále ukázala, že ekonomika eurozóny i celé Evropské unie v letošním prvním čtvrtletí proti předchozím třem měsícům stagnovala. Meziročně HDP v eurozóně klesl o 0,1 procenta, naopak ekonomika EU meziročně vzrostla o 0,1 procenta.

Největší mezičtvrtletní propad od ledna do března v EU statistici hlásí u Maďarska o 1,3 procenta. V přehledu nicméně chybí údaj z krizí sužovaného Řecka. Meziročně u Řecka zaznamenal Eurostat propad hospodářství o 6,2 procenta, což je zdaleka nejvíc z celé EU.

Statistici také pro srovnání výkonu na počátku letošního roku uvedli, že v posledních třech měsících loňska hrubý domácí produkt EU i eurozóny ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl shodně o 0,3 procenta. Meziročně pak v tomto období vzrostl v eurozóně o 0,7 procenta a v EU o 0,8 procenta.

zeměprocentuální změna HDP v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím
eurozóna0,0
EU0,0
Belgie0,3
Bulharsko0,0
ČR-1,0
Dánsko0,3
Německo0,5
Estonsko0,5
Irskodata nejsou dostupná
Řeckodata nejsou dostupná
Španělsko-0,3
Francie0,0
Itálie-0,8
Kypr-0,3
Lotyšsko1,0
Litva0,8
Lucemburskodata nejsou dostupná
Maďarsko-1,3
Maltadata nejsou dostupná
Nizozemsko-0,2
Rakousko0,2
Polsko0,8
Portugalsko-0,1
Rumunsko-0,1
Slovinsko0,2
Slovensko0,7
Finsko0,8
Švédsko0,8
Británie-0,3
Zdroj: Eurostat

Reklama

Výběr článků

Načítám