Hlavní obsah

Výsledky voleb mohou být pro nové reformy brzdou, míní ekonomové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunální volby dopadly, jak dopadly, výsledky senátních budou známé v sobotu. Vládní koalice o dosavadním výsledku mluví jako o potvrzení nastartovaného trendu. Opozice je naopak vnímá jako důkaz, že lidé nejsou s vládními reformami spokojeni. Podle analytiků oslovených Českou televizí se prosazování vládních reforem může zkomplikovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny stanovily poměrně jasný a nekompromisní reformní kurs zaměřený na ozdravení veřejných financí, konec konců i na postup proti korupci. A dokážu si představit, že nejenom ty již ukončené komunální volby, ale i poločas průběhu voleb do Senátu ukazuje, že to koalice v každém případě nebude mít tak lehké, že jí přibyly překážky," připomíná ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Podle Zahradníka z více než dvaceti statutárních měst najde koalice spojence pouze ve čtyřech. To je při dané politické náladě silně nedostatečné. Například v severomoravských městech volilo KSČM a sociální demokraty mnohdy až 60 procent voličů. „To je s realizací vládních reforem v podstatě neslučitelné,“ tvrdí Zahradník s tím, že tato oblast na druhou stranu reformy velice potřebuje.

Nečas musí být v prosazování reforem co nejaktivnější

"Výsledky voleb jsou pro premiéra Nečase (ODS) jasný signál k tomu, že musí být ještě tvrdší v reformách, že musí být ještě tvrdší v tažení vůči korupci a vůči zprůhlednění veřejných zakázek. Co nezvládneme v příštích dvanácti měsících, nezvládneme už v tomto volebním období," domnívá se analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Čtyřleté volební období je podle Michla rozloženo do dvou částí. V prvních dvou letech podle něj politici myslí ekonomicky, pak už ale začínají přemýšlet populisticky. Dodává, že zatím mnoho učiněno nebylo a nová situace vše komplikuje. Naplánovaný schodek rozpočtu se sice dodržet dá i za stávající situace, jde ale o málo ambiciózní cíl. "Měli bychom mít ambici jednou ty rozpočty vyrovnat," konstatuje Michl.

Podle Michla je žádoucí, aby vláda nechala české podniky se zotavit. Ty se totiž nacházejí pod tlakem sílící koruny a rostoucích mzdových nákladů. Z toho důvodu jim podle Michla zvyšování daní rozhodně neprospěje. Koalice by se naopak měla zaměřit na kvalitu zákonů, legislativu a zprůhlednění veřejných zakázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám