Hlavní obsah

Vyšla známka k jubileu československé měny

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta (ČP) vydala příležitostnou poštovní známku ke 100. výročí československé měny. Zobrazen na ní je první ministr financí Alois Rašín, který se po vzniku ČSR zasloužil o vytvoření a stabilizaci čs. koruny a zkrocení vysoké poválečné inflace.

Foto: Česká pošta

Známka k jubileu československé měny

Článek

Ustavení měny proběhlo v dubnu 1919 zákonem číslo 187 o oběhu a správě platidel. Měna samostatné ČSR si podržela název koruna, zavedený v Rakousku-Uhersku v roce 1892. Padaly přitom i návrhy jako hřivna, sokol či rašín, žádný z nich ale neprošel.

„Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin v počtu 1,25 milionu kusů. Vyšlo i 3300 obálek prvního dne vydání. Nominální hodnota známky je 23 Kč, což odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 100 gramů,“ sdělil mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Autorkou výtvarného návrhu známky, je Eva Hašková. Rytinu na obálce prvního dne vydání s motivem Pražského hradu vytvořil rytec Miloš Ondráček. Známku lze koupit od středy na vybraných poštách nebo na webu ČP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám