Hlavní obsah

Výrobci minerálek brojí proti vodě z kohoutku v restauracích

• Aktualizováno

Svaz minerálních vod poslal ve středu do oběhu zprávu, že voda, která teče z kohoutku, může obsahovat zbytky pesticidů, a nepatří tudíž do restaurací. Reaguje tím na kampaň s názvem Čerstvá kohoutková?, která se naopak snaží podpořit nabízení obyčejné vody v restauracích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákazník v restauraci podle mluvčí svazu Jany Ježkové v případě kohoutkové vody neví, co přesně pije. "Například v Plzni je situace taková, že 20 let stará úpravna vody, která odebírá vodu z Úhlavy, není schopná upravit deště, které splachují hnojiva z polí do Úhlavy. Taková voda, u které se prokázal výskyt pesticidů, pak teče do plzeňských domácností a restaurací," uvedla Ježková. Podle ní se ve vodě z kohoutku i jinde vyskytují i zbytky léčiv či kosmetických přípravků.

Vodárenské společnosti ale suše konstatují, že voda z kohoutků pravidelně prochází testy a splňuje všechny zdravotní limity. „Nemáme co tajit a do vodovodní sítě se vždy dodává pitná voda, která splňuje hygienické limity dané vyhláškou ministerstva zdravotnictví," řekla Marcela Dvořáková ze společnosti Veolia Voda.

Rozbory si nechávají dělat i restaurace, které vodu z kohoutku nabízejí. Zákazníkům ji dávají na jejich přání.

Vodu z kohoutku navíc pije mnoho lidí doma. Spotřeba balených nealkoholických nápojů podle ČTK v posledních letech klesá. Lidé se začali k vodě z kohoutku vracet. Není zdravotně závadná a je mnohem levnější než balené vody.

Osm set restaurací

Do projektu Čerstvá kohoutková? se zapojilo v ČR přes 800 restaurací. Zahájily ho před čtyřmi roky společnosti Veolia a Pražské vodovody a kanalizace s cílem zlepšit pohled veřejnosti na vodu z kohoutku.

Složení vody je běžně dostupné

Proti konzumaci kohoutkové vody se staví i Potravinářská komora. "Spotřebitel se nikdy nedozví, z čeho je tato voda složena, jaké obsahuje látky a jak byla upravena. Nemá stálé složení. Není to potravina… Není přece jenom lepší vědět přesně, co a z čeho piju?" uvedla mluvčí komory Jarmila Štolcová. Komora prý sleduje podporu zaměřenou na konzumaci vody z vodovodu se znepokojením.

Proti tomu se ohradila Marcela Dvořáková z firmy Veolia Voda. Na internetu se každý měsíc objevují aktuální parametry vody. „Každý spotřebitel má právo vědět, co pije, řeknou mu to v zákaznickém centru, na zákaznické lince. Z rozboru vody Plzeňské vodárny se dozvíte, že všechny pesticidní látky jsou hluboko pod hygienickým limitem, pokud tam někdy problém byl, tak se rychle úpravou technologie vyřešil,” uvedla Dvořáková.

Tyto látky se z vody odstraňují pomocí aktivního uhlí či ionizací. Podle ní Potravinářská komora neuvádí pravdivá fakta.

Anketa

Pijete vodu z kohoutku?
ano, běžně
88,2 %
občas
7,3 %
používám ji jen na vaření
3,3 %
používám vždy jen balenou vodu
1,2 %
Celkem hlasovalo 23294 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám