Hlavní obsah

Výrobci džínů Levi Strauss hrozí bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud americký výrobce klasických džínů Levi Strauss okamžitě nezlepší své hospodaření a nezajistí způsob financování, bude muset vyhlásit bankrot. Značce se v posledních letech nedaří, protože není schopná konkurovat levnějším, byť podobně kvalitním výrobkům.

Foto: Felix Pašek

Jeden z motýlů na střeše Filadelfie na pražské Brumlovce

Článek

Podnik není schopen zaručit splacení dluhů, chybí mu potřebná hotovost. "Může nás to přinutit prodat aktiva nebo můžeme neplnit závazky, což by mělo za následek další zadluženost," uvedlo vedení podniku ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry. V létě měla firma dluh 2,3 miliardy dolarů, z úvěrů může čerpat 275 miliónů dolarů.

Světoznámé firmě už několik let klesají tržby a je ve ztrátě. Mírný zisk vykázala na začátku letošního roku - 5,6 miliónů dolarů, předchozí ztráty to ale nezahojilo.

V Evropě těží značka Levi Strauss z úsporného programu a v Asii je úspěšná díky klasickým džínsům 501 a novým modelům pro ženy. Firmě se ale nepodařilo zachytit nástup módy pro mladé před několika lety. Konkurenti byli daleko nápaditější a hlavní cílová skupina jim dala přednost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám