Hlavní obsah

Výrobce cen Thálie sklárna Ajeto mění majitele. Kupuje jí konkurent Lasvit

Právo, Michael Polák

Divadelní Ceny Thálie už možná neponesou značku sklárny Ajeto, kde se už od roku 1993 vyrábějí. Sklárnu z Lindavy na Novoborsku, kterou proslavila výroba komplikovaných exkluzivních věcí v malých sériích, teď totiž její zakladatelé Petr Novotný a Libor Fafala prodávají. Kupujícím je mladá, ale velká mezinárodní sklářská společnost Lasvit, jež v Ajetu doposud vlastnila desetiprocentní podíl. V oblasti sklářství jde o jednu z nejzajímavějších akvizic posledních let.

Foto: Michael Polák, Právo

Nejznámějším produktem ze sklárny Ajeto to jsou divadelní Ceny Thálie. Ajeto je vyrábí od roku 1993.

Článek

„Ta sklárna je jako naše dítě. Vybudovali jsme ji od úplných začátků, takže rozhodnutí ji prodat nebylo jednoduché,“ řekl Právu zakladatel Ajeta, dosavadní spolumajitel sklárny a významný český sklář a sklářský výtvarník Petr Novotný. „Je to jako kdybych měl krásnou mladou dceru a měl bych pro ni sehnat manžela, který se o ní do budoucna dobře postará a bude o ní pečovat,“ popsal svoje pocity Novotný.

Lasvit spolupracuje se sklárnou Ajeto už od svých začátků v roce 2007. „Vždy to bylo velmi přátelské spojení. Dokonce jsme dělali i společné sportovní akce,“ potvrdil Novotný. Lasvit má svou vlastní kovovýrobu i sekci pro montáže, ale vlastní sklárna mu dosud chyběla. Všechny skleněné části zakázek proto dosud nechával vyrábět v soukromých sklárnách na Novoborsku, nejčastěji právě v Lindavě v Ajetu. Tady vyrábí od roku 2011 i trofeje pro vítěze Tour de France.

BEZ KOMENTÁŘE: Skláři v Lindavě u Nového Boru vyrábějí trofeje pro Tour de FranceVideo: Michael Polák, Právo

V roce 2012 Lasvit také koupil v Ajetu desetiprocentní podíl od bývalé manželky spolumajitele Libora Fafaly. Teď společnost, jejímž zakladatelem a prezidentem je liberecký rodák Leon Jakimič a která má oficiální sídlo v Hong Kongu, získá i zbývajících 90 procent (50% od Petra Novotného a 40% od Libora Fafaly).

Spolupráce s Bořkem Šípkem

Lasvit Právu probíhající akvizici nepřímo potvrdil. „Transakce ale ještě nebyla finalizována a proto se v této fázi k dalším detailům nechceme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí společnosti Jitka Plchová. Podle Petra Novotného je cílem dokončit prodej do konce října. Kromě sklárny s 58 zaměstnanci získá Lasvit i přilehlou Sklářskou krčmu, zaměřenou na turistický ruch.

Firma Ajeto fakticky vznikla už v roce 1990, ale vlastní sklárnu v Lindavě přestavěla z bývalé stodoly až o čtyři roky později. Kromě Novotného a Fafaly byl dlouhou dobu hlavní tváří Ajeta také slavný designér a architekt Bořek Šípek. Ajeto se s ním ale v roce 2009 rozešlo. Značku Ajeto nese také sklářský komplex, který si od roku 2004 buduje v Novém Boru Petr Novotný. Jeho součástí je muzeum, restaurace, huť i sklářský klub s kulečníkovými stoly. Tato část ale není součástí transakce a dál zůstane Novotnému a jeho rodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám