Hlavní obsah

Výrobce alkoholu Stock kupuje investiční skupina. Akcie na pražské burze přidaly 40 procent

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britského výrobce destilátů Stock Spirits Group, který podniká i v Česku, přebírá soukromá kapitálová a investiční společnost CVC se sídlem v Lucembursku. Za akcii firmy obchodované na londýnské burze zaplatí 377 pencí za kus. S akciemi Stock Spirits se obchoduje i na pražské burze. Ve středu po 10:30 přidávaly 39,5 procenta na 113 korun za kus.

Foto: Profimedia.cz

Britského výrobce destilátů Stock Spirits Group přebírá společnost. CVC

Článek

Nárůst na pražské burze odpovídá bonusu, který investor nabídl za londýnské akcie. Nabízená cena totiž představuje prémii zhruba 41 procent k závěrečné ceně 268 pencí ze středy.

Je také zhruba o 42 procent vyšší než průměrná cena akcie v Londýně za poslední tři měsíce. Pokud se podaří splnit všechny podmínky, měl by obchod nabýt účinnosti mezi prosincem 2021 a lednem 2022.

Obchod firmu ohodnocuje na 767 milionů liber (23 miliard korun).

Majitel likérky Božkov investuje půl miliardy do irských palíren whisky

Ekonomika

„Stock Spirits je vysoce kvalitní obchod se silnými značkami, zavedenými tržními pozicemi a významným růstovým potenciálem,” uvedl István Szőke ze společnosti CVC.

„CVC Funds jsou dlouhodobým investorem ve střední a východní Evropě a těší se na spolupráci s týmem managementu Stock Spirits, která pomůže podpořit jeho další rozvoj, a to jak podporou stávající strategie, tak investováním do růstových příležitostí,“ dodal.

Pražská burza posílila na rekord za posledních šest let, tahounem byl ČEZ a Stock

Ekonomika

Stock Spirits v Česku prodává například značky Božkov, Fernet Stock nebo vodku Amundsen Expedition. Patří k největším výrobcům značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě a v Itálii.

Podniká v Polsku, Česku, na Slovensku, v Itálii, Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. Z Polska, Česka a Itálie pochází 90 procent jeho tržeb. Firma produkci vyváží do více než 50 zemí světa, roční objem prodeje celosvětově přesahuje 125 milionů litrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám