Hlavní obsah

Výroba vozů se v květnu propadla meziročně o 53 procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky v České republice v květnu vyrobily 62 184 vozů. To je o 53 procent méně než před rokem. Celkem se v Česku za prvních pět měsíců letošního roku vyrobilo 399 681 automobilů, což představuje meziroční pokles o 35,7 procenta. Vyplývá to z údajů, jež ve čtvrtek zveřejnilo Sdružení výrobců automobilů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nový provoz lakovny v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto

Článek

„Květen se nesl ve znamení pozvolného obnovování výroby ve firmách automobilového průmyslu a vůči dubnu, kdy došlo k propadu o skoro 90 procent, jsme v tuto chvíli na pozitivní trajektorii,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

„Celé odvětví však nadále zůstává pod tlakem výrazného propadu poptávky. Registrace nových vozů v květnu v Česku poklesly o 44,4 procenta, v EU to bylo dokonce o 52,3 procenta. Ekonomická nejistota a s ní spojená zabrzděná spotřebitelská poptávka se tak nadále výrazně projevují na výkonnosti trhu i objemu výroby,“ dodal.

Květnový prodej automobilů v EU klesl o polovinu

Ekonomika

Nejvíce se za prvních pět měsíců vyrobilo v závodech Škoda Auto, a sice 263 589 vozů. To představuje meziroční pokles o 32,8 procenta. V nošovické Hyundai vyrobili 79 790 aut, což je o 39,5 procenta méně než před rokem. Zbylých 56 302 vozů se vyrobilo v kolínské TPCA, což je meziročně o 42,3 procenta méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám