Hlavní obsah

Výroba aut se může kvůli zemětřesení propadnout až o třetinu

Novinky, pit
Detroit

Nedostatek součástek pro výrobu automobilů po zemětřesení v Japonsku by podle nejhoršího scénáře mohl snížit celosvětovou produkci aut za šest týdnů až o 30 procent. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na odhady společnosti IHS Automotive. To by znamenalo pokles výroby až o 100 000 vozů denně.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Tento dopad už pociťujeme v Japonsku," připomněl analytik IHS Michael Robinet s tím, že dalšími oblastmi budou podle všeho Severní Amerika, Evropa a Čína.

„Nejnovější zprávy bohužel potvrzují naše obavy z narušení dodavatelského řetězce. Řada výrobců dováží určitou část dílů právě z Japonska. Závislost na některých komponentech od japonských dodavatelů problematizuje výrobu celého odvětví. Konkrétně především společnosti Hitachi Automotive Systems, která se celosvětově podílí na výrobě jedné ze součástek ze 60 procent,“ uvedl Jan Linhart ze společnosti KPMG.

Větší problémy s japonskými značkami

Největší americká automobilka General Motors pozastavila minulý týden výrobu ve své továrně v Shreveportu v Louisianě. Japonská Toyota Motor rovněž tento týden varovala, že by kvůli nedostatku součástek mohla omezit výrobu v některých svých amerických továrnách.

„Obecně se nedostatek některých součástí může v horizontu několika měsíců projevit především na prodejích japonských značek. Jejich evropské závody jsou totiž na dodávkách dílů z Japonska závislé více než evropské značky,“ dodal Linhart.

V některých evropských závodech začala v tomto týdnu omezovat produkci francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën, příští týden omezí výrobu aut její slovenská továrna, připomněla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám