Hlavní obsah

Vychováte více dětí, budete mít vyšší důchod, navrhují politici

Právo, Hana Škodová
Praha

Politici nabízejí v předvolebních programech recept na to, jak zajistit penze pro budoucí důchodce. Novinkou, na které se částečně shodují, je zvýšení odvodů na důchodové pojištění bezdětným lidem nebo přesměrování několika procent z veřejného pojištění dětí na důchod vlastních rodičů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ke zvýhodnění lidí s dětmi při výpočtu důchodů a pojistného se hlásí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Křesťanští demokraté v tom jdou nejdále a navrhují, aby stát důchody vyplácel jen lidem, kteří mají děti. „Výše důchodů vyplácených z průběžného systému bude závislá na počtu vychovaných dětí,“ stojí v programu KDU-ČSL. Rodiče s menším počtem dětí si podle křesťanských demokratů budou muset na část svých důchodových příjmů šetřit v penzijních fondech a bezdětní dokonce na celý důchod.

„Bezdětní lidé by důchod dostávali jen z kapitálového systému, do kterého by povinně odváděli polovinu pojistného, tedy 14 z dnešních 28 procent,“ upřesnil Právu spoluautor programu František Bartoš. Zbylou polovinou pojistného by přispívali do průběžného systému na penze svých rodičů, sami by z něj ale už žádný důchod nedostali. „A z penzijních fondů by dostali tolik peněz, kolik do něj na pojistném odvedou,“ dodal Bartoš.

Výši povinného pojištění do kapitálového systému by KDU-ČSL snižovala o tři procenta na každé dítě po dobu jeho ekonomické závislosti na příjmech rodiče. Celková sleva by mohla dosáhnout dvanácti procent z pojistného (což odpovídá čtyřem dětem).

Pro bezdětné vyšší pojistné

Křesťanští demokraté chtějí i to, aby děti převáděly část pojistného (asi dvě procenta hrubé mzdy) přímo na důchod svých rodičů. S podobným návrhem přichází i TOP 09 a ODS. Občanští demokraté rovněž navrhují zvýšit sazby pojistného pro bezdětné. „Rodiče dětí by platili stejné odvody jako dnes, bezdětní o jedno až dvě procenta vyšší,“ stojí v jejich programu.

Sociální demokraté a komunisté naopak prosazují důchod vyplácený státem pro všechny a slibují zaručit jeho minimální výši. Peníze na to chtějí získat například zrušením stropů pojistného a zastavením dalšího snižování odvodů na sociální pojištění.

„Důchody budou státem garantovány ve výši 55 % čisté mzdy,“ slibuje ČSSD. Sociální demokraté chtějí zavést také minimální důchod pro samostatně žijícího důchodce ve výši 1,2násobku životního minima, což by letos odpovídalo necelým čtyřem tisícům korun. Komunisté voliče lákají na minimální desetitisícový důchod.

ODS i TOP 09 chtějí opt-out

Strany na opačném konci politického spektra naopak říkají, že bez většího zapojení penzijních fondů to nepůjde. Jen státní důchodový systém nestačí podle ODS ani TOP 09. Žádná z těchto stran sice, na rozdíl od KDU-ČSL, nehovoří o povinném vyvedení části důchodového pojištění ze státního systému do soukromých penzijních fondů (tzv. opt-out), jsou ale pro, aby to lidé dělali dobrovolně.

„Do důchodového systému budeme muset dávat více soukromých prostředků, a to na ryze individuální a dobrovolné bázi,“ říká ODS. Také TOP 09 chce, aby lidé dobrovolně posílali část povinného pojištění do soukromých penzijních fondů a jen část důchodu tak získávali z průběžného státního systému.

Dobrovolný opt-out byl součástí reformy, kterou ODS v tomto volebním období nestihla prosadit. Ta přitom počítala se zásadní změnou pravidel pro fungování penzijních fondů. Ty měly v novém systému ztratit povinnost garantovat lidem každoroční kladné zhodnocení jejich úspor.

Proti takovým změnám byli ale sociální demokraté. Ti i nyní opakují, že podporují penzijní připojištění placené zaměstnanci nebo zaměstnavatelem. Opt-out čili přesun části pojistného od státu na fondy ale podle nich další peníze na důchody nepřinese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám