Hlavní obsah

Vůdce indické opozice Gándhí slibuje základní příjem pro 250 milionů chudých

Novinky, tov

Šéf největší indické opoziční strany Rahúl Gándhí slibují zavést minimální příjem pro chudé a nahradit tak dosavadní sociální programy. Podle vládní strany láká voliče na vzdušné zámky, informovala agentura Reuters. Pod hranicí chudoby v Indii žije čtvrt miliardy lidí.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Ráhul Gándhí, šéf největší indické opoziční strany Indický národní kongres (INK).

Článek

Opoziční Indický národní kongres (INK) tvrdí, že zavedení minimálního příjmu dokáže odstranit chudobu. Hodlá využít peníze, které jdou nyní například na potravinové dotace a další programy, ze kterých mnohdy nemají nejchudší užitek.

„Rozhodli jsme se, že každý chudý Ind bude mít zaručený minimální příjem, poté co vytvoříme vládu,“ řekl Gándhí shromážděným zemědělcům na předvolebním shromáždění. „Nikdo nebude mít v Indii hlad, nikdo nebude chudý,“ prohlásil.

Indii čekají nejpozději v květnu volby do dolní komory parlamentu, v nichž je favoritem vládnoucí Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího.

Gándhí neupřesnil výši minimálního příjmu ani hranici chudoby. Vládní strana návrh nicméně vzápětí označila za nesplnitelný slib, kterým chce jen nalákat voliče

„Kde ty peníze vezme? Slibuje lidem modré z nebe,“ řekl ekonomický expert vládní strany Gopál Krišna Agarwál.

Finové nápad zavrhli

Podle něj o zavedení minimálního příjmu vláda uvažovala už v roce 2014, po zrušení jiných dávek by vycházelo na rodinu asi 6000 rupií (1900 korun) měsíčně, což by podle něj na obživu nestačilo.

Indie je druhá nejlidnatější země světa, žije tam podle odhadů 1,3 miliardy lidí, pod hranicí chudoby podle Světové banky se tam nachází přes 250 milionů lidí.

Základní příjem pro chudé je určitým předstupněm nepodmíněného základního příjmu, což je státní dávka určená všem občanům. Nepodmíněný základní příjem testovali například ve Finsku, Kanadě nebo Nizozemsku. Například finská vláda se rozhodla v projektech zatím nepokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám