Hlavní obsah

Všechny daně se budou zvyšovat, připustil premiér Fischer

Právo, Vladimír Čechlovský
Praha

Po zvýšení daní, které přijde od ledna 2010, může brzo přijít jejich další růst. Připustil to ve čtvrtek ve Sněmovně v odpovědi na interpelaci poslance Miroslava Váni (ČSSD) premiér Jan Fischer.

Foto: Volfík René, ČTK

Premiér Jan Fischer na schůzi Sněmovny

Článek

Poslanec se dotázal premiéra, zda by na zalátání deficitu státního rozpočtu  nepomohlo znovuzavedení progresivního zdanění. Jan Fišer svou odpověď vztáhl ke všem daním a řekl: „Sdílím názor pana ministra financí, že možná pro nastartování růstu pro nejbližší období i do oblasti daní se jimi budeme muset zabývat, i pokud jde o výši daní. Myslím, že začneme tu debatu vést zatraceně brzo, počítám že na jaře roku 2011, velmi konfliktním způsobem, připomínám.“

Uvedl, že o tom ještě bude ze strany vlády řeč v souvislosti s třetím čtením rozpočtu na příští rok.

„Jestli sestavení rozpočtu na rok 2010 tou balíčkovou metodou bylo nesmírně obtížné a nejsme na konci, tak sestavení rozpočtu na rok 2011 považuji za něco neskutečně obtížného,“ zdůraznil.

Premiér zřejmě reagoval i pod vlivem výsledků středeční porady ministrů financí Unie. Z ní vyplynulo, že Češi musí od roku 2010 do roku 2013 snižovat deficit nejméně o jedno procento HDP ročně. Pokud by se tak nestalo, Praha by se vystavila hrozbě sankcí.

Ministr financí Eduard Janota řekl už ve středu ve Sněmovně, že ke snižování schodku veřejných financí je nutné provést legislativní změny týkající se jak výdajů, tak daní.

„Bez změn legislativy žádný ministr financí nebude schopen se dostat někam blíže k hranici tří procent v průběhu tří let,“ uvedl Janota.

V roce 2010 se v Česku zvýší DPH, spotřební daně u pohonných hmot a cigaret a daň z nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám