Hlavní obsah

Volných míst přibývá, může za to posilující ekonomika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v květnu klesla o 0,4 bodu na 7,5 procenta. Bez práce bylo 549 973 lidí. To je o 24 935 méně než v dubnu. Pokles bude zřejmě podle Úřadu práce díky oživování ekonomiky pokračovat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta a bez práce bylo 629 274 lidí, nejvíc v historii Česka. Od začátku roku vytrvale ubývá nezaměstnaných a přibývá volných míst. Počet pracovních míst v květnu meziměsíčně stoupl o 3777.

Zaměstnavatelé jich nabízeli 48 023. Podle Úřadu práce sílí pracovní nabídka nejen kvůli sezónním pracím, ale také v souvislosti s celkovým posilováním hospodářství v Česku.

"Zaměstnavatelé očekávají i v dalším období spíše nárůst nebo stabilizaci zakázek. Tento trend by tak měl pokračovat i v dalších měsících," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Zaměstnavatelé měli v květnu zájem nejčastěji o pomocné pracovníky ve stavebnictví, v zemědělství, v gastronomii, obchodní zástupce, strážné, ostrahu objektů, zedníky, finanční poradce, uklízeče, programátory.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v krajích

Reklama

Výběr článků

Načítám