Hlavní obsah

Voda v Praze může podražit o víc než devět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cena vodného a stočného v Praze může v příštím roce vzrůst až o 9,3 procenta. Uvedla to Marcela Dvořáková z Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).

Foto: , Novinky

Článek

Předpokládané zdražení zahrnuje očekávané zvýšení nájemného z infrastruktury ze strany hlavního města Prahy i růst nákladů PVK. Konečnou cenu vody v Praze ale schvaluje rada hlavního města Prahy. V případě, že rada Prahy do konce roku růst nájmu neschválí, mělo by nájemné vzrůst pouze o inflaci a voda tak podražit o 6,8 procenta. Současná cena vody v Praze činí 56,51 koruny za metr krychlový.

Cena vody v hlavním městě vzrostla naposledy letos v lednu, zvýšila se tehdy pouze o inflaci. Jak v úterý uvedla Dvořáková, i po případném růstu ceny o více než devět procent by výsledná cena přesahující 61 korun za metr krychlový měla zůstat pod celorepublikovým průměrem.

Spotřeba vody v Praze, ale i celé ČR, trvale klesá. Pražané přitom podle odborníků spotřebují přibližně o čtvrtinu více vody než je celorepublikový průměr.

PVK zásobují vodou více než 1,4 miliónu obyvatel Prahy a okolí a zaměstnávají více než 1100 lidí. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám