Hlavní obsah

Vládní dluh zemí EU loni mírně klesl, Česko patří k nejméně zadluženým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní dluh zemí Evropské unie se loni snížil na 88,1 z předloňských 90 procent hrubého domácího produktu (HDP). Proti roku 2020, kdy na hospodářství začala dopadat koronavirová pandemie, klesl loni i rozpočtový deficit členských zemí, a to ze 6,8 na 4,7 procenta HDP. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Novinky

Vývoj státního dluhu

Článek

Česká republika se podle jeho údajů řadila k menšině zemí, kde se dluh i deficit zvýšily, Česko ale stále patřilo k nejméně zadluženým státům EU.

Hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek upozornil, že zadlužení zemí EU se snížilo relativně pouze díky nominálnímu růstu ekonomiky.

"Fakticky dluh zemí Evropské unie vzrostl o 675 miliard eur na 12,7 bilionu eur. Většinu nárůstu tohoto dluhu obstaraly země eurozóny, které se při zakládání měnové unie zavázaly chovat se rozpočtově odpovědně. Světová finanční krize i pandemie však pravidla rozpočtové odpovědnosti odsunula na dlouhou dobu stranou," uvedl.

Zadlužení české vlády se loni podle Eurostatu zvýšilo ze 37,7 procenta na 41,9 procenta HDP. Nižší dluh vykazovala pouze pětice zemí: Estonsko (18,1 procenta), Lucembursko (24,4 procenta), Bulharsko (25,1 procenta) a Dánsko se Švédskem (obě 36,7 procenta).

Naopak nejvíce zadlužené bylo přes výrazné snížení dluhu Řecko (193,3 procenta) následované Itálií (150,8 procenta), Portugalskem (127,4 procenta), Španělskem (118,4 procenta) a Francií (112,9 procenta).

Stát bude letos potřebovat na financování dluhu méně než loni

Ekonomika

"Česká republika patří i nadále mezi nejméně zadlužené země, avšak její pozice není už tak skvělá jako třeba před třemi lety," upozornil Dufek. Samotný trend zadlužování je totiž podle něj velmi nepříznivý.

"Bez prudkého ekonomického růstu, který je nyní v podstatě vyloučený, nebo bez reformy veřejných rozpočtů (včetně daní) se bude Česká republika jen dál zadlužovat. A to ještě zdaleka nepocítila vliv stárnutí populace, které ji v následujících deseti až dvaceti letech čeká," dodal.

Celkem u 14 zemí překročil dluh 60 procent HDP, což je hranice stanovená dříve závazným Paktem stability a růstu. Evropský blok však jeho platnost po začátku pandemie pozastavil v zájmu podpory ekonomik zasažených krizí a nyní se země chystají vyjednávat o jeho aktualizované podobě.

Rozpočtový deficit loni zaznamenaly až na Dánsko a Lucembursko všechny země EU. Nejvyšší vykázala Malta (8,0 procenta), Řecko (7,4 procenta) a Lotyšsko (7,3 procenta).

Řecko splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu poslední část svého dluhu

Ekonomika

Česko patřilo mezi země s nadprůměrným schodkem, který se zvýšil z předloňských 5,8 na 5,9 procenta HDP. Dříve platnou tříprocentní hranici deficitu překročilo celkem 15 států sedmadvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám