Hlavní obsah

Ministři schválili opatření kvůli cenám energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Petra Fialy odsouhlasil plán na pomoc lidem a firmám postiženým vysokými cenami energií. Domácnosti mohou čerpat příspěvek na bydlení. Lidem, kteří se potýkají s vysokým nedoplatkem za energie a dostali se do stavu hmotné nouze, bude určena mimořádná okamžitá pomoc. O pomoc mohou žádat také firmy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznamuje plán vlády na pomoc lidem postiženým růstem cen energií. Vedle něj premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Článek

V souvislosti se zvýšením příspěvku na bydlení se připravuje návrh novely zákona o státní sociální podpoře. Využít bude možné také mimořádnou okamžitou pomoc.

„Příspěvek na bydlení je koncipován tak, aby domácnostem po uhrazení nákladů na bydlení zůstalo minimálně 70 procent příjmů, v Praze 60 procent,“ řekl na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že příspěvek bude platit od 1. ledna a lidé o něj budou moci žádat na tři měsíce zpětně, tedy už za říjen.

„U domácností se dvěma dětmi s elektrickým vytápěním přes přímotopy nebo čerpadla, kde je očekávaný nárůst o 48 procent, by to příspěvek na bydlení měl pokrýt,“ dodal na modelovém příkladu Jurečka.

Jurečka: Pomoc s energiemi spustíme v lednu

Domácí

Pokud by přesto ani příspěvek na bydlení nedostačoval, počítá se podle Jurečky s využitím mimořádné okamžité pomoci. Konkrétní detaily toho, jak přesně bude pomoc vypadat, představí podle něj vláda v průběhu ledna.

Pomoci se dostane i podnikatelům. V souvislosti s vynucenou změnou dodavatele energií mohou firmy využít program Záruka, který se rozšíří.

Reklama

Výběr článků

Načítám