Hlavní obsah

Vláda pozastaví program Antivirus B

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda od 1. ledna pozastavuje vyplácení příspěvku B z programu Antivirus, doplatí podporu za listopad a prosinec. Kabinet bude vyhodnocovat, zda v současné situaci jde o efektivní nástroj pomoci. Na tiskové konferenci to po jednání kabinetu řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Článek

Pokud by bylo nutné s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nutné podporu zavést, vláda se podle Jurečky může k debatě o obnovení programu Antivirus B vrátit. V současné chvíli ale jeho pokračování neplánuje.

Bude se naopak snažit, aby Evropská komise co nejdříve schválila program kurzarbeit. „Nenecháváme nikoho na holičkách, pamatujeme na pomoc firem, ale musí být efektivní, smysluplná a cílená,” řekl Jurečka.

Senát odklepnul ošetřovné, bonus i příspěvek pro lidi v karanténě

Domácí

Program Antivirus B má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Vyúčtování za listopad v rámci Antiviru B podalo podle materiálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) zatím 2128 zaměstnavatelů, nárokují si 141,9 milionu korun. Nejvíce prostředků žádají firmy z pohostinství, a to 34,4 milionu korun, výrobci motorových vozidel si nárokují 20,3 milionu korun, zaměstnavatelé z odvětví ubytovacích provozů požadují 14,1 milionu korun. Vyúčtování za listopad mohou firmy podávat do konce prosince.

Hospodářská komora pozastavení čekala

Hospodářská komora (HK) pozastavení vyplácení Antiviru B předpokládala. Věří, že se najde řešení pro firmy zasažené protiepidemickými opatřeními, které nebude mít příliš pokřivující vliv na trh a neohrozí konsolidaci státního rozpočtu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident HK Tomáš Prouza předpokládá, že se protiepidemická opatření budou spíše rozvolňovat a firmy nebudou potřebovat tolik pomoci. „Vláda by ale měla rychle dotáhnout notifikaci kurzarbeitu, aby jej mohla využít v případě zhoršení situace,” řekl.

Prouza dále považuje za klíčové, v případě dalších kompenzačních programů, vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že i přes rozpočtové provizorium bude možné náhrady za listopad a prosinec vyplácet. Důležité nyní podle Prouzy bude, slíbené programy hned počátkem ledna vypsat a začít přijímat žádosti. Jde především o program COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady, které připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám